Бизнес

Петков: Ще предложим сключване на договор за седем кораба с втечнен газ

  28.07.2022 13:49  
Петков: Ще предложим сключване на договор за седем кораба с втечнен газ

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за седем карго кораба с втечнен газ. Доставка на LNG, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция”, обясни той.

По думите му този договор е важна стъпка на екипа, работещ съвместно с ЕК за осигуряване на газ за зимните месеци. "Така решаваме съществена част от гарантирането на енергийната сигурност и правителството улеснява следващия кабинет", заяви премиерът в оставка. Припомняме, че от "Булгаргаз" искат поскъпването на природния газ от месец август да е с 54,07%. Според публикувания сега документ, "Булгаргаз" иска цена на природния газ за август от 286,84 лв. за мегаватчас. За юли официалната цена беше 186,17 лв. за мегаватчас. От писмото става ясно, че тъй като все още интерконекторът с Гърция не е въведен в експлоатация и това ще стане вероятно чак от октомври, "Булгаргаз" е подписал споразумение за доставка на азерски газ през временна точка Неа Месемврия и това оскъпява доставката, защото се плаща допълнително на Азербайджан.

Правителството ще приеме новата програма за компенсация на цените на електроенергията за небитовите потребители. "Считано от 1 юли до 30 септември за крайните потребители ще се осигури таванът от 250 лв., като по този начин правителстовото осигуряа предвидимост за бизнеса за следващите месеци в условията на битови предизвикателстав", заяви Петков 150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво. "Започва работата и на работна група между митниците и НАП за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход считано от 5 декември, както е по дерогациите на ЕС. Изпълняването на условията на дерогацията на ЕС ще даде възмжност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и това ще потисне цената на горивата", съобщи още премиерът.