Анализи

Симов: Възраждане са евроатлантици, Костадинов молеше да го издигнем за кмет

  28.07.2022 13:42  
Симов: Възраждане са евроатлантици, Костадинов молеше да го издигнем за кмет

С подкрепата си за промяна на договора за закупуване на първите 8 изтребителя F-16 блок 70 при гласуването на второ четене в зала в сряда, "Възраждане" са се наредили редом до ГЕРБ, ИТН и ДБ в евроатлантическа коалиция.  Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП Александър Симов. Предложението във вчерашния ден бе подкрепено от 11 народни представители от партията на Костадинов.

Какви са въпросните промени в договора - по същество сериозни такива, като най-вече - цената на изтребителите и оборудването остава същата като първоначалната. Актуализиране се конфигурацията на самолетите, залага се увеличаване на обученията на пилоти и техници, променят се и някои доставчици, поради това, че част от софтуера изисква по-нови версии.

"Гледам, че от няколко дни по телевизията шестват някакви хора, които говорят за евроатлантическа коалиция в бъдещето. Искам да ви информирам, че от вчера евроатлантическата коалиция всъщност се разшири. Тя се състои от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". "Възраждане" вчера подкрепиха изменението на договора за самолетите F-16. Тези, които направиха политическа кариера, говорейки, че са срещу НАТО, че мислят за интересите на народа, всъщност станаха част от евроатлантическата коалиция", каза Симов.

По думите му с това си гласуване "Възраждане" показали, че са партия на интереса и на личното его на лидера си Костадин Костадинов. "И на нищо повече. Всички приказки, клетви, че защитават интересите на народа, че имат трайна позиция за неутралитет, катастрофираха. За пореден път показват, че са патерица на ГЕРБ, която се изважда от чекмеджето, когато ГЕРБ имат нужда от гласове."

Симов влезе и в личностен коментар по адрес на лидера на "Възраждане".

"Това, между другото, поставя въпроса за моралния облик на Костадин Костадинов. Не знам дали си спомняте, но аз лично си спомням как преди няколко години той висеше на "Позитано" с горещи молби да бъде издигнат за кмет на София. И като не стана това, очевидно е решил, че евроатлантическото русло е много по-добро за него", разказа за стари политически амбиции на Костадинов Александър Симов.

Припомняме, договорът за новите изтребители е от 2019 г., като България плати накуп около 2,2 млрд. лв. за 8 машини.