От мрежата

Телевизията на Има такъв народ се финансира и от охранителна фирма

  27.07.2022 18:12  
Телевизията на Има такъв народ се финансира и от охранителна фирма

През 2021 година партийната телевизия 7/8 TV се е издържала основно от реклама от охранителната фирма "АС Скорпио". Фирмата е свързана с бившия заместник вътрешен министър Камен Пенков. Това показват данните от подадената от оператора на медийни услуги "Стaтис" АД декларация пред Министерството на културата, за която съобщава сайтът bird,bg.

"АС Скорпио" е предоставила 174 хиляди лева, което представлява 46% от приходите на партийната медия, през която лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов прави своите обръщения. Партията ИТН е осигурила 40% от приходите на телевизията.

Според данни на bird.bg "АС Скорпио" ООД е получила над 19 милиона лева от осем обществени поръчки, а наскоро публикуваните данни за бюджетните плащания СЕБРА показват още 7.8 милиона лв. Охранителната фирма е сключила договор за реклама с телевизията на 22 април 2021 година, малко след изборите, когато ИТН влиза за първи път в 45-ото Народно събрание и Слави Трифонов става депутат.

Основател на "АС Скорпио" е Камен Пенков заедно с жена му Васка Пенкова. Фирмата дълги години отговаряше за охраната на централата на БСП на "Позитано" 20 и партийните форуми. Пенков беше зам.-министър на вътрешните работи в тройната коалиция по времето на министър Румен Петков. Впоследствие Пенков беше и нещатен сътрудник на Петков в парламента.

Камен Пенков е и тъст на Светлозар Лазаров - бивш главен секретар на МВР по времето на кабинета "Орешарски" и бивш национален координатор на партията на Волен Сидеров "Атака". Лазаров се оказа особено близък с бизнесмена Арбен Хавальов (партия "Бригада"), приближен до Ахмед Доган, съден за ДДС измами, използване на фалшива самоличност и незаконно придобито имущество.

До края на юни всяка година електронните и онлайн медии са задължени, освен да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, да декларират и "всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането". Информацията се подава пред Министерството на културата. Това изискване беше въведено през 2018 година с промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения, внесени от ДПС и от бившия медиен издател и настоящ депутат от движението Делян Пеевски

От информацията за 2020 година се разбира, че операторът на медийни услуги "СТАТИС" АД декларира получени 500 000 лв. финансиране от "СЕТ 666" ЕАД, чийто едноличен собственик е Слави Трифонов. От финансовия отчет на компанията се вижда, че сумата е взета като заем през 2020 г. Това е отчетено в графата със задълженията, но не е ясно дали заемът е отпуснат от банкова институция, от фирма или от физическо лице. Залог не е вписан в Търговски регистър, както обикновено е практиката при банкови заеми.