Анализи Новини

Журналист: Радев е на път да направи безкрайно голяма услуга на Борисов

  26.07.2022 10:01  
Журналист: Радев е на път да направи безкрайно голяма услуга на Борисов

За мен е почти сигурно, че ще се провали третият мандат и няма да бъде излъчено правителство. И отговорността за това ще бъде на президента, защото даде мандата на БСП, а не на "Демократична България", която имаше по-големи шансове да състави кабинет. Такова мнение изрази в ефира на БНТ журналистът Веселин Стойнев.

Според него от "Продължаваме Промяната" вече са започнали да дават сигнали, че предпочитат да се явят на избори. Въпросът е дали изборите са заплаха за страната, както твърди ДБ, или всъщност ще гледаме игра на горещия картоф, т.е. да започнат да се подхвърлят обвинения между партиите кой е виновен, че не се състави правителство, обясни Стойнев.

По думите му проблемът при една нова коалиция между ПП, ДБ, БСП и ИТН ще бъде връщането на страната към един проруски курс и търсене на нормализиране на отношенията с Русия. Ако обаче се направи опит да се върнат изгонените 70 руски дипломати, коалицията ще се разпадне още преди да се е формирала, предупреди той.

Журналистът добави още, че на президента вече му се иска да назначи служебен кабинет, за който прогнозира, че ще управлява половин година. Радев се заяви като част от проруския курс в страната заедно с "Възраждане", "Български възход" и БСП. Това вероятно ще тласне страната към други разделения – на проруски и проатлантически, коментира той.

Според Веселин Стойнев не е изключено по този начин Радев да направи безкрайно голяма услуга на Бойко Борисов, защото, разделяйки обществото между Русия и Запада, "кюлчетата и чекмеджетата ще се забравят". Събеседникът му в студиото – политическият анализатор Кузман Илиев, заяви, че не е изключено да станем свидетели на проатлантическа коалиция между ПП, ДБ и ГЕРБ.

Относно възможността за съставянето на ново правителство, той посочи, че "насила хубост не става", и също изказа предположение, че ПП предпочитат да отидат на избори, защото очакват, че ще постигнат по-добри резултати.