Анализи Светът

Украйна: Лавров страда от шизофрения

  25.07.2022 14:31  
Украйна: Лавров страда от шизофрения

Украйна посъветва руския външен министър Сергей Лавров да не излиза през лятото на слънце без шапка, защото може да задълбочи шизофренията си. Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, отговори на думите на руския дипломат, че Русия „ще избави украинския народ от антинародния режим (на Зеленски)“.

„Изявленията на Лавров са добро напомняне защо не трябва да се движите на слънце без шапка през лятото. Класическа руска шизофрения: сутрин казвате, че Москва се стреми към преговори, а вечерта - че целта ви е „да се отървете от антинародния киевски режим.“ И това се казва от субект, представляващ варварска държава, нахлула без причина в чужда територия и убиваща брутално украински граждани“, заяви Подоляк.

„В Украйна има законно избрано правителство, което спечели честни, конкурентни, демократични избори. Има толкова много думи, които не са познати на руския елит в едно изречение, нали?“, заяви още съветникът на Зеленски. „Решавайки да свалите „антиисторически режими“, е важно да не попаднете случайно на безусловното бунище на историята. Особено ако цивилизацията вече е изключително пренебрежителна към субектите, които са извършили толкова много документирани тежки военни престъпления“, посочи още Подоляк.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви: „На нас ни е жал за украинския народ, който заслужава нещо много по-добро. Жал ни е за украинската история, която се руши пред очите ни, жал ни е за онези, които са се поддали на държавната пропаганда на киевския режим и на онези, които го поддържат с цел Украйна да бъде вечен враг на Русия. Ние обезателно ще помогнем на украинския народ да се избави от режима, който е абсолютно антинароден и антиисторически“.

Във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски отговори косвено на изявлението на Лавров: "Само тези, които не познават истинската история и не усещат нейното значение, могат да решат да ни нападнат", каза Зеленски. По думите му украинците никога няма да се откажат от своята независимост и няма да се оставят да бъдат сплашвани. "Да опазим единството си, да работим съвместно за победата - това е най-важната национална задача, с която трябва да се справим заедно", каза Зеленски.

На 24 февруари руската армия, по нареждане на Владимир Путин, започна пълномащабна война срещу Украйна, която продължава и до днес. Всекидневно руските военнопрестъпници убиват невъоръжени цивилни граждани в Украйна. Документирани са десетки хиляди военни престъпления от руската армия, като до момента има доказателства за 24 632. Режимът на Путин продължава да крие от руските граждани броя на убитите руски войници на украинска земя. През миналата седмица Русия атакува Одеса само ден, след като подписа споразумение за износ на зърно. Първоначално Русия отричаше да е извършила удари в Одеса, а по-късно излезе с версия, че е разрушила „обект на военната инфраструктура“ на Украйна.