Анализи

Любопитно от седмицата

  25.07.2022 11:08  
Любопитно от седмицата

Новини от „друг свят“

Четири милиарда тона в чаена лъжичка

За пръв път астрономи могат да наблюдават сблъсъцина неутронни звезди чрез нов телескоп, изграден с помощта на два университета. Пробивът, коментираБи Би Си, е важен за човешкото разбиране за Вселената.

Телескопът, разположен на планински връх край испанския остров Ла Палма (Канарските острови), ще издирва тези сблъсъци, светлината от които е видима за не повече от две нощи. Смята се, че неутронните звезди - "мъртви слънца", които се сриват под тежестта си, образуват при срещите си тежките елементи, формирали звездите и планетите като Земята преди милиарди години. Те са десетки пъти по-тежки от звездата на Слънчевата система - материя от тях, побираща се в чаена лъжичка, тежи четири милиарда тона.

Откриха древногръцки кораб близо до Александрия

Египетско-френска мисия на Европейския институт по подводна археология откри в Абукирския залив, близо до Александрия (Египет)древногръцки кораб, потънал през епохата на Птолемеите (323 – 30 г. пр.н.е.). 

Корабът е потънал, след като върху него паднали големи блокове от храма на Амон. Според учените именно те са го потопили, но са помогнали и да се запази до наши дни. 

Открити са много съкровища, амфори, златни статуетки и др. Експертите отбелязват, че тази находка ще бъде включена в учебниците по история, тъй като потъналият древен град Тонис Хераклион също се намира в Абукирския залив. До откриването на това древногръцко корабокрушение елинистическите кораби от този тип и конструкция са били напълно непознати за археолозите.

Дали хората искат да живеят още 100 години

Учени работят върху лекарство, което може да добави 100 г. към живота на човек, като елиминира клетките, които допринасят за процеса на стареене. През 2020 г. то е тествано върху мишки и резултатът е подобрена физическа функция и продължителност на живота. Хапчетата вече са в етап на изпитване върху хора и може да се появят на пазара през следващите десет години. Ако експериментът е успешен, остава въпросът дали хората биха искали да живеят още 100 г.

Според британския компютърен биолог д-р Андрю Стийл няма абсолютна граница за това колко дълго можем да живеем„Не виждам физическа или биологична причина хората да не могат да живеят до 200 г. – предизвикателството е дали можем да развием биомедицинската наука, за да го направим възможно.“

Бизони възстановяват гори

Бизони ще бъдат пуснати в древна британска гора, за да помогнат за решаване на природните и климатичните кризи, предаде ДПА. Проектът на стойност 1,12 млн. лири е финансиран от благотворителна организация и ще се реализира край Кентърбъри, графство Кент

Огромните животни, които са най-големите сухоземни бозайници в Европа, са пуснати в оградено пространство, за да помогнат за възстановяването на гората с естественото си поведение - паша, ядене на кората, прахови бани и други. Освен това бизоните ще създадат по-влажни зони и ще намалят риска от наводнения.  

Учени изпращат стволови клетки в Космоса

Стволови клетки на изследователя Драв Сарийн в момента се движат в орбита около Земята, след като бяха доставени на борда на Международната космическа станция. Целта е да се установи дали те ще се развият по-добре при нулева гравитация, съобщи Асошиейтед прес. 

Експериментът е най-новият изследователски проект с изпращане на стволови клетки в Космоса. Някои от тях се очаква да преодолеят трудностите пред масовото производство на клетки на Земята. Други изследват как пътуването в Космоса влияе върху клетките в тялото, а трети помагат за изследване на заболявания като рака.

Учените възлагат много надежди на стволовите клетки, но гравитацията затруднява отглеждането им в големи количества, нужни за терапии. Целта е да се стигне до повече от един милиард клетки само за един пациент.

3800 пристанища в плен на водата

През следващите години покачването на морското равнище, по-интензивните бурни вълни и силните тропически бури ще посетят много от около 3800-те пристанища в света. Приблизително една трета от тях са разположени в тропическата зона, уязвима от най-мощните ефекти от изменението на климата, пише Франсис Уилкинсън в коментар за Bloomberg.

Тъй като пристанищата са били ранни "наематели" на крайбрежните градове, няма достатъчно свободно пространство, където те могат лесно да се оттеглят от покачващите се морета. Градовете са израснали около пристанищата и са ги избутали по-навътре към морето.Затова се налага повечето влакови релси, пътища, складове и друга инфраструктура в близост до пристанищата да бъдат адаптирани, за да управляват нарастващата заплаха.

 

Откриха Джакузи на отчаянието 

Подводно солено езеро, наречено Джакузи на отчаянието, е открито в Мексиканския залив. Това смъртоносно езеро край бреговете на Ню Орлиънс е с диаметър 30 м, а дълбочината му е около 4 м. Поради повишената концентрация на сол тази зона е 5 пъти по-солена от океана наоколо. Макар че езерото убива почти всичко живо, все пак има някои форми на живот, които все още могат да поддържат съществуването си. 

Много учени смятат, че преди милиони години Мексиканският залив е бил по-плитък и когато водата се изпарила, тя оставила след себе си масивни слоеве сол. С течение на времето те се утаявали все повече, погребвайки солта и създавайки налягане. Когато то станало твърде голямо, слоевете се пропукали, освобождавайки огромни количества сол във водата наоколо и така било създадено Джакузито на отчаянието.

Потвърдено е „млечното море“ на Жул Верн

Сияние на загадъчно "млечно море" за първи път еуловено от камера, пише „Гардиън“За него съобщил екипажът на частната яхта Ganesha, чиито членове успели да снимат рядкото явление. В 22 часа един от моряците видял, че океанът е побелял. Нямало луна, а носовата вълна била черна. Яхтата плавала по "млечното море" до зазоряване. Отблизо сиянието напомняло на звездно небе. 

Учените все още нямат еднозначно обяснение за това явление. През 2005 г. феноменът, описан от Жул Верн още през XIX век, е потвърден от сателитни снимки. Млечното море" може да се простира на 100 хил. кв. км и да продължи няколко нощи.

Нова Зелендия е прародина на пингвините

Нова Зеландия е родното място на всички съвременни и праисторически пингвини, установи проучване на учени от Дания, публикувано в изданието "Нейчър комюникейшънс". 

Палеонтолози и генетици са открили първитедоказателства, че точно там са се появили тези птици преди повече от 60 млн. години Направените анализи потвърждават, че днешна Нова Зеландия е прародината на всички съществуващи и изчезнали пингвини. Освен това открихме генетични доказателства, че те и изключително близките им роднини са най-бавно развиващите се птици", обясняват учените. 

Предците на пингвините са загубили способността си да летят и са се преориентирали към живот в моретата и океаните веднага след изчезването на динозавритепреди около 60 млн. години. Общият предшественик на всички съвременни пингвини се появява преди около 14 млн. години.

Учени създават нови мускулни клетки

Екип от университета в Хирошима е изследвал способността на мечките да спят зимен сън за продължителни периоди от време, без да губят мускулна маса, пише Futurism. Те са в покой в продължение на месеци, без да ядат или пият, но въпреки това не губят значителна мускулна маса или сила, когато се събудят. Докато хората трябва постоянно да се упражняват, ако не искат да изгубят мускулната си маса.

Японските изследователи работят по изготвяне на серум, който е химически коктейл от съединенията в мечите мускули. При тестове инжектирането му в култивирани човешки мускулни клетки са показали много добър резултат.

Учените се надяват да изготвят препарат, който щепозволи на човешките мускули да се запазват в добро състояние при продължително обездвижване, пътуване в Космоса или застоял начин на живот.

24 679 диаманта върху един пръстен

Индийска бижутерийна компания влезе в Книгата на рекордите на Гинес с уникален и изключително бляскав рекорд. Нейните майстори успяха да поставят 24 679 диаманта върху един единствен пръстен. Бижуто, което тежи около 340 грама, е оценено на 95 243 долара. 

Компанията SWA Diamonds е нарекла пръстена Ami, което в превод от санскрит означава "безсмъртие". Дизайнът на бижуто наподобява формата на розовата гъба стрида, която символизира дълголетието и безсмъртието. 

Камъните, инкрустирани в бижуто, имат специален сертификат, който доказва, че не са така наречените "кървави диаманти", тоест не идват от конфликтни зони и средствата от продажбата им не финансират терористична или антиправителствена дейност.  

Усмивка или глоба

Аристотел Агире, кмет на филипинския град Муланай,нареди на служителите да се усмихват. Ако не го правят, ще бъдат глобени с шест месечни заплати или уволнени. Предупреждението е част от усилията за подобряване нивото на услугите, предоставяни от местната власт.

"Политиката на усмивката" трябва да се следва по време на обслужването на хората, за да се придаде искреност, като се демонстрира спокойствие и приятелска атмосфера, се посочва в заповедта на кмета.

Агире заяви, че мярката е в отговор на оплакванията на местните жители, предимно производители на кокосови орехи и рибари, за недружелюбното отношение от служителите на кметството, когато отиват да платят данъците си или да потърсят помощ. Някои от тях вървели по един час пеша от отдалечените си села, за да стигнат до кметството.


Знаете ли, че...

Пчелата използва 22 мускула, за да ужили. 

Вирджинският бухал е единственото животно, което яде скунксове. 

Перушината на гълъба е по-тежка от костите му. 

Охлювът изминава 1 километър за 72 дни. 

Котката няма вкусови рецептори за сладко.

Паяците имат прозрачна кръв. 

Делфините имат по-голям мозък от хората и спят с едно отворено око. 

Женските броненосци винаги раждат точно 4 бебетаи то от един и същи пол. 

Кpокодилите гълтат камъни, за да се потапят по-надълбоко. 

Бръмбарът може да живее девет дни без глава. 

Къртицата прокопава за една нощ 76 метpа тyнел. 

Земните червеи имат пет сърца. 

Козината на бялата мечка превръща в топлина 95процента от попадналите върху нея слънчеви лъчи. 

Хрътките виждат по-добре от която и да е друга порода кучета. 

Няма две зебри с еднакви шарки. 

Най-тежкият слон е бил претеглен в Ангола през 1956 г. и е тежал 12 тона. 

Гигантската сепия има най-големите очи на Земята. 

Шимпанзетата, делфините и хората са единствените същества, които се разпознават в огледалото. 

Домашните мухи издават силен звук с висока честота, когато умират.

Акулите чук изминават за 40 г. живот над 190 хил. км, което се равнява на половината разстояние до Луната.