Анализи

Държавите от ЕС трябва да започнат подготовка за новите Covid вълни през есента и зимата

  25.07.2022 10:02  
Държавите от ЕС трябва да започнат подготовка за новите Covid вълни през есента и зимата

Държавите членки на ЕС трябва да започнат отсега да се подготвят за нова вълна на пандемията от Covid-19 през есента и зимата, заяви в понеделник еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду, добавяйки, че има "тревожно увеличение" на коронавирусните огнища.

Здравният еврокомисар също така предупреди, че няма място за самодоволство, подчертавайки, че пандемията не е приключила.

"За съжаление пандемията показа тревожно увеличение в няколко държави", каза тя пред държавното радио на Кипър, предаде Ройтерс.

"През последните два месеца се подготвяхме за есента и зимата, напълно осъзнавайки, че следващата пандемична вълна не може и не трябва да натоварва допълнително нашите икономики или нашите общества, особено във времена, когато сме засегнати от руската военна инвазия в Украйна и от високата инфлация", посочи Кириакиду.

Тя отбеляза, че Комисията е поискала от държавите членки да ускорят сега бустерните инжекции за лица на възраст над 60 години и за тези от уязвимите групи.

"Тези месеци трябва да са подготвителни, така че нашите здравни системи да са готови за евентуални нови вълни, които могат, например, да бъдат комбинирани със сезонен грип“, каза еврокомисарят.