Коментари

Кирил Петков: Отивам в Азербайджан, за да договоря повече газ

  21.07.2022 13:34  
Кирил Петков: Отивам в Азербайджан, за да договоря повече газ

В момента се играе изцяло на политически пиар. Чувам, че предлагат да се сложи таван на горивата от 2 и 70. Аз бих искал да имаме таван от 2 лв., но въпросът е че отвореният пазар не работи така и имаме свободно движение на горивата в ЕС, заяви министър председателят в оставка Кирил Петков.

По негови думи, ако това се случи, всички горива ще бъдат изнасяни от България, защото не можем да задължим доставчика да продава в България и изведнъж ще се усети липса на горива по бензиностанциите.

„Казахме, че цената на газа, който внасяме ще бъде по-евтин от този на "Газпром" и азерският газ е по-евтин. Въпрос на дни е да получим Акт 16 за интерконектора и да получим газ, който е три пъти по-евтин от този на „Газпром“, допълни Петков. Той разясни, че количеството, което ще купуваме от Азербейджан ще покрие една-трета, от тези, които ни трябват.

„Всеки ден министърът на енергетиката следи и изпраща искания към „Газпром“, за да ни пуснат газ, както е по договора“, съобщи премиерът в оставка.

От думите му стана ясно, че и в момента азерски газ тече по съседната ни връзка през Неа Месемврия.

Петков съобщи, че утре ще се срещне и с президента на на Азербейджан - Алиев, за да оговори по-голямо количество газ и разясни, че ние сме една от трите държави, която купува газ от Азербайджан.

„Приветствам тоз тип доставчици, защото на тях можеш да се довериш“, каза той.

Ние продължаваме да сме една от страните с по-евтин бензин в Европа, коментира твърдение на ГЕРБ, че няма причина бензинът у нас да поскъпва.

Той изясни, че иска друг състав на КЗК да се произнесе дали има картел по отношение на цените на горивата.