Новини Реакция

Партиите в НС се готвят за преговори за кабинет

  13.07.2022 13:13  
Партиите в НС се готвят за преговори за кабинет

Парламентарно представените партии се готвят за разговори за съставяне на кабинет с третия мандат. Ако третият мандат отиде при социалистите, БСП няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но ще отправи покана към "Има такъв народ". Според депутата Явор Божанков, логично е премиерът да бъде от най-голямата партия - "Продължаваме промяната":

"Ние държим процесите в социалната сфера да бъдат продължени и задълбочени - икономика, Плана за възстановяване, като сме съвсем убедени, че нови избори са огромен риск за държавата".

Необходима е реконструкция на мнозинството и промяна на начина на взимане на решения. Така би могъл да се реализира третият мандат, смята съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов: 

"Би могло да помогне леко оттегляне на лидерските политически фигури от лидерските места в Кабинета".

От "Има такъв народ също" ще се включат в преговорите, ако третият мандат отиде в "Демократична България" или БСП. Условието им остава същото, каквото беше и първия път - Кирил Петков и Асен Василев да не участват в бъдещия кабинет:

Предварителни разговори вече вървят, но "Продължаваме промяната" няма да прави компромиси с управленската програма, която беше изработена с  досегашните коалиционни партньори - БСП и "Демократична България", заяви председателстващият Народното събрание Мирослав Иванов и подчерта, че партията е готова за диалог.