Анализи

Капитан Андреево ли свали коалицията, или там знаеха, че тя ще падне?

  11.07.2022 13:50  
Капитан Андреево ли свали коалицията, или там знаеха, че тя ще падне?

Очаква се днес Агенцията по храните да предаде на прокуратурата и ГДБОП данни за драстични нарушения, свързани с контрола на храните на граничен пункт "Капитан Андреево". 

През последните 10 години печелившите дейности по контрола на храните, внасяни от трети страни, са били почти „приватизирани“ чрез сключване на неизгодни договори в полза на частни фирми. 

Скандалите около граничния пункт се сочат като една от причините партия „Има такъв народ“ да напусне правителството. Вчера заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и директорът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов представиха пред медиите анализ за тонове храни с наднормени количества пестициди, които вероятно са влизали у нас заради липса на контрол. 

"Капитан Андреево е най-големият граничен пункт на сухопътна граница на Европа и втори в света по количество обработвани товари.

Отзвук стигна до Брюксел и Европа изпрати едни от най-сериозните си одитори – представители на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия, за да проверят на място ситуацията.

Одиторите дойдоха в четвъртък, също в четвъртък обаче опитни инспектори от Агенцията по храните не са се явили на работа на границата.

 

Иван Христанов и Христо Даскалов

Иван Христанов и Христо Даскалов

 

"Трима инспектори не дойдоха на работа в тези четири дни на одита, като си пуснаха болнични буквално вечерта. Имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашвани", заяви пред медиите заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. 

Той изтъкна, че евроодиторите били силно впечатлени от факта, че на висши държавни чиновници у нас се налага да ходят с охрана, защото са заплашвани. Заплашвани се оказват и редови служители на БАБХ, като целта в случая според директора на ведомството проф. Христо Даскалов е да се саботира проверката на Европейската комисия

"Истината е, че много хора се страхуват да дават информация. Това особено ясно си пролича, когато седмица преди г-н Трифонов да произнесе прословутата си фраза "край на агонията", те още тогава заявяваха на нашите инспектори и на служители на по-високите етажи – внимавайте, защото те си отиват и тогава ще има отмъщение. Това до голяма степен парализира усилията на оперативния персонал", коментира Иван Христанов, според когото това е логически трик и тези, които се опитват да работят съзнателно, биват остро заплашвани.

"Там имаше рейд на трима депутати. Същата вечер, след като те си заминаха, аз имах разговор на четири очи с човек, който е работил на този пункт. Той е ходил и се е срещал и точно това е било – остава им една седмица", каза проф. Христо Даскалов.

Според Христанов прецизността, с която е било отброявано времето до свалянето на коалицията, е "наистина смущаваща" и остава въпросът дали те са предизвикали това сваляне на коалицията или са били информирани, че тя ще падне.

"Но като цяло имаха изключително информирано отношение."

Христанов подчерта още, че служителите на Агенцията са били убеждавани, че след изборите контролът на границата ще се върне в ръцете на частната фирма, както беше през последните 10 години.