Новини Светът

Лондон: Оставки на министрите на финансите и здравеопазването, нямали доверие на Джонсън

  06.07.2022 09:00  
Лондон: Оставки на министрите на финансите и здравеопазването, нямали доверие на Джонсън

Британският министър на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставки. 

Основен мотив и на двамата министри е, че вече нямат доверие в премиера Борис Джонсън. В писмото си с оставката Риши Сунак пише:

"Обществото с право очаква правителството да управлява правилно, компетентно и сериозно. Признавам, че това може да е последната ми министерска служба, но вярвам, че си заслужава да се борим за тези стандарти и затова си подавам оставката".

Сунак допълва, че преди съвместната му реч с Джонсън за икономиката следващата седмица си е дал ясна сметка, че техният подход е фундаментално различен.

В своето писмо Саджид Джавид посочва, че Консервативната партия може и да не е била винаги популярна, но винаги е била компетентна и е действала в името на националния интерес, като допълва:

"За съжаление при сегашните обстоятелства обществеността стига до заключението, че сега ние нито сме компетентни, нито работим за националния интерес".

Джавид продължава: "Гласуването на доверие миналия месец показа, че голям брой наши колеги са съгласни с това. Със съжаление отбелязвам, че ми е  ясно, че тази ситуация няма да се помени под вашето ръководство и вие загубихте моето доверие".

Скай нюз цитира министър от кабинета да казва, че сега тези тежки оставки е ред и на премиера да стори същото.