Анализи

Остри обвинения между политици за купуване на гласове

  05.07.2022 18:53  
Остри обвинения между политици за купуване на гласове

Остра полемика на тема търговия с вот. В парламента се извършва най-мащабното купуване на гласове в историята, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Под покупка на гласове бившият премиер обясни, че има предвид опити да се купят депутати. Той не посочи конкретни имена или суми, но загатна, че може да се плаща с криптовалути.

Останалите опозиционни партии също заявиха, че в парламента има опити да се купуват народни представители, за да съберат управляващите мнозинство и да бъде гласуван кабинетът на Асен Василев. От коалицията категорично отричат тези твърдения.

Управляващите се опитват да отцепят депутати срещу пари, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му се прилагат и нови парламентарни хватки.

„Освен пари за отцепници, в момента се предлагат колосални суми да не влязат на гласуването. Да претърпи някаква авария, да се спъне, да падне, да си ожули носа, само да не влязат в залата. Имам информация по коридорите как им подсказват за какво става въпрос. Включително и с биткойни, ако искат. Да им платят с биткойни, примерно“, заяви Бойко Борисов.

Останалите опозиционни сили подкрепят твърденията му. Четирима депутати от „Възраждане“ били потърсени за подкрепа на втори кабинет на „Продължаваме промяната“.

„Нито ще ви кажа какви са били стимулите, нито ще ви кажа кои са били народните представители. Разговорът ще стане прекалено жълт. И ще ви кажа защо е така. В момента, в който вчера с всеки един от тях е бил осъществен контактът, веднага след това те ми се обадиха да ми кажат“, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„Ако за един депутат са необходими 11 077 гласа, в момента говорим за смяна на вота, за покупката на вота на 80 хиляди български граждани. Това е удар срещу демокрацията. По най-бързия начин МВР трябва да състави по един предупредителен протокол на Кирил Петков и Асен Василев и службите, както и МВР, да се задействат“, коментира Станислав Анастасов, зам.-председател на ДПС.

Управляващите категорично отрекоха обвиненията.

„Бойко Борисов обича да разказва лакардии. Изключително сериозен е моментът, за да се занимаваме с такива неща - пазарувало се. Да даде доказателства, приказки всеки може да разказва“, посочи Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

„ГЕРБ са в истерия, защото, ако успеем да съберем 121 депутати, първият закон, който ще приемем, ще бъде за КПКОНПИ, който ще започне да разследва корупцията, която се е случвала в последните 12 години в България“, каза Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“.

„Просто това е политическият морал, който създадоха, такива като Борисов. Ние до този период не познавахме такова явление и това е политически морал на политици, които много добре знаят, че купуването и продаването на гласове е престъпление“, отбеляза Бойко Рашков.

До момента в 47-ото НС има шестима независими депутати.