Светът

Албания предупреди РС Македония, че ще я изостави за ЕС

  04.07.2022 15:50  
Албания предупреди РС Македония, че ще я изостави за ЕС

Албания призова Северна Македония да приеме френското предложение, защото друго няма да има и тогава ще трябва двете държави да се разделят на старта на преговорите за членство в ЕС.

Албанският премиер Еди Рама се обърна към управляващите в Скопие: „Казвам ви: Приемете го, защото друго предложение няма да има. Това е последното. Не ви трябва да стоите пред вратите на ЕС още 17 години. Вратите трябва да се отворят и по този начин ще може да се обсъждат всички въпроси посредством диалог между България и Северна Македония. Отворете тази врата. Отворете я сега”, заяви Рама в интервю за телевизия „Канал 5”, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че сега е моментът да се направи избор. Според него би било голяма грешка предложението да не се приеме, тъй като в противен случай държавата ще бъде оставена на заден план и никой няма да има желание да се върне към нея. Именно поради тази причина предложението не бива да се отхвърля.

„Проследих цялата тежка работа, която беше свършена, особено в Мадрид, за да бъдат задоволени притесненията на македонската страна. Президентът Макрон заложи целия си авторитет за 48 часа - ден и нощ и благодарение на добрите ми отношения с него, както и благодарение на Буяр Османи (македонският външен министър - б.р.), който беше невероятен в своето търпение, издръжливост и упоритост. Новото предложение е окончателно - трябва да разберете, че е окончателно, и аз силно вярвам, че моментът е подходящ и е абсолютно правилно да приемете и отворите тази врата,”

Еди Рама потвърди, че Албания ще настоява да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС, ако Скопие отхвърли френското предложение. 

"Ултиматум - Не, благодаря"

Част от гражданите, които протестираха снощи против френското предложение за решаване на спора между Скопие и София, издигнаха палатки пред сградата на правителството, съобщава вестник "Република", цитиран от БТА. Както бе обявено, част от гражданите остават пред сградата на правителството, а днес протестът ще продължи отново в 19 часа. Голям брой граждани участваха снощи в протест под мотото "Ултиматум - Не, благодаря".

Според протестиращите отричането на правото на самоопределение и обуславянето на европейската интеграция на Република Северна Македония с приемане на едностранно заличаване на културно-историческите особености и едностранно непризнаване на езика не е част от критериите за членство в ЕС, нито правило между страните-членки.

Снощи участниците изпратиха послания срещу френското предложение и призиви то да не се подписва, пише "Република".