Новини Светът

Папа Франциск отрече, че планира скорошно оттегляне

  04.07.2022 13:30  
Папа Франциск отрече, че планира скорошно оттегляне

Папа Франциск отрече в интервю за Ройтерс, че има рак и планира скорошно оттегляне, като каза, че върви подготовката за визитата му в Канада този месец и се надява възможно най-скоро след това да може да посети Киев и Москва.

Лекарите "не ми казват нищо за това", каза Светият отец, шегувайки се, за слуховете, че има рак. 

В 90-минутното интервю, взето в събота следобед във Ватикана, папата за първи път даде детайли за състоянието на коляното му, което му попречи изпълнението на някои задължения.

Слуховете за евентуално оттегляне на папата вървят заради съвпадения на събития в края на август, включително среща с кардиналите по света за обсъждане новата конституция на Ватикана, церемония за обявяване на нови кардинали и визита в италианския град Акуила. 

Акуила се свързва с папа Целестин V, който подаде оставка през 1294 г. Папа Бенедикт XVI посети града четири години преди да подаде оставка през 2013 г. – първият ръководител на Римокатолическата църква, който прави това от 600 години, отбелязва Ройтерс.

Но Франциск се засмя при споменаване на идеята.

"Всички тези съвпадения карат някои да мислят, че пак ще се случи същата "литургия". Но това никога не ми е идвало на ум. За момента – не, за момента, наистина не."

Франциск обаче повтори често споделяното, че един ден може да се оттегли от поста, ако поради здравословни причини не може на управлява църквата, което бе немислимо преди това да направи предшественикът му Бенедикт XVI. 

Запитан кога може да стане това, той каза: "Не знам. Господ ще каже"

Интервюто бе взето в деня, когато папата трябваше да потегли за Демократична република Конго и Южен Судан – посещения, които той трябваше да отмени, тъй като лекарите казаха, че може да се окаже, че ще пропусне пътуването до Канада от 24 до 30 юли, ако не се подложи дясното си коляно на поне 20-дневна терапия, посочва Ройтерс.

Папата, който се придвижваше с бастун, за първи път каза публично, че е имал "малка фрактура" в коляното, след като стъпил неправилно, докато имал възпаление на връзката.

"Добре съм, бавно се подобрявам", каза Франциск и обясни, че фрактурата зараства с помощта на лазер и магнитотерапия.

Той отрече и слуховете, че има рак, които тръгнаха преди година, когато се подложи на 6-часова операция за отстраняване на част от дебелото черво заради дивертикулит, състояние обичайно за възрастни хора.

"Операцията бе много успешна", каза папата и нарече "дворцови клюки" твърденията за рак.

Папата обаче посочи, че не иска да оперира коляното си, тъй като анестезията при операцията миналата година е имала негативни странични ефекти.