Анализи Коментари

Румен Радев: Дано Петков е обмислил мащабите и последствията от изгонването на руските дипломати

  29.06.2022 13:19  
Румен Радев: Дано Петков е обмислил мащабите и последствията от изгонването на руските дипломати

Не мога да коментирам въпроса с изгонените руски дипломати, не разполагам с достатъчно информация. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Мадрид.

„Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на достатъчно информация и да го е обмислил добре – и като мащаби, и като последствия”, каза още президентът

В испанската столица Радев е за срещата на върха на НАТО.

„Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, за да не увеличи войната в Украйна своя териториален обхват. Алиансът се връща към същинската си мисия – да бъде гарант за териториалната, сигурност и суверенитета на членовете си. Това означава повишена отговорност и единство. А това от своя знача означава повишени амбиции, повече ресурси – и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана”, обясни президентът.

„България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция. През 2019 г. България беше сред инициаторите на създаването на ускорителя за иновации в отбраната и на фонда за иновации на НАТО. Това ще е един от основните акценти на срещата”, обясни Радев.

Предстои да се вземат важни решения за Източния флаг и дългосрочната адаптация за отбранителния издържащ потенциал.  

Коментар по темата с изгонените руски дипломати направи и вицепремиерът Илияна Йотова.

„Безпрецедентно  решение, защото е взето от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент, получило е вот на недоверие и е в оставка. Според мен редното беше това решение сигурна съм , че има основание, след като казва премиерът и е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет”, заяви тя.