Бизнес Новини

Депутатите гласуваха 467 лв. минималната пенсия от 1 юли

  24.06.2022 18:22  
Депутатите гласуваха 467 лв. минималната пенсия от 1 юли

Таванът да се вдигне на две стъпки. От 1 юли да е 1500 лева, а от 1 октомври - 3400 лева, гласува  бюджетната комисия гласува на второ четене.

Минималната пенсия ще е 467 лв. от 1 юли. Това гласуваха депутатите на второ четене на актуализация в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

Максималната пенсия ще е 2000 лева от 1 юли и 3400 лева от 1 октомври. В зала шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански направи предложение максималната пенсия да е 2200 лв. от 1 октомври. Неговият мотив бе, че не му е ясно, защо се предлага тя да е 3400 лв. от 1 октомври. Как е избрана тази сума, която е равна на максималният осигурителен доход, попита той. Георги Ганев от "Демократична България" пък предложи таван от 2500 лв. от 1 октомври. Предложенията им не бяха приети.

Получи се пазарлък, това е несериозно, каза Кирил Ананиев от ГЕРБ. 

Приехте минималната пенсия да се вдигне с 26%, а максималната със 70%. Честито на печелившите, каза Хасан Адемов от ДПС. 

Депутатите да приемат бързо решение, за да може тази вечер да се излезе с вариант и експертите на НОИ да направят изчисления в събота и неделя, призова подуправителят на Националния осигурителен институт Весела Караиванова. 

Наслушахме се на твърдения, че някой нещо бави. Внесохте бюджета на 8 юни и се движим по най-бързата писта, а политически лидери дрънкат глупости. Да го бяхте внесли на 1 май, от февруари знаете, че ще се прави актуализация през юни. Този, който внесе бюджета на 8 юни и казва, че трябва да излезе на 30 юни или не е в ред, или е подлец", заяви Йордан Цонев от ДПС. И обясни, че 46% от осигурителната система се финансира от данъци. Според него бонусът от 60 лв. трябва да продължи да се дава заради голямата инфлация, но да не влиза завинаги в пенсиите, защото това ще изкриви модела. Когато изчезне форсмажорът, един ден, тази икономика ще се нормализира. Тогава трябва да можем да се върнем на чистия осигурителен размер. Не трябва да правим вечна плънка на пенсиите, защото тези 60 лв. нямат своето осигурително основание, каза още той.