Анализи

Петков: Служебен кабинет може бързо да върне Газпром и рязко да намали износа ни за Полша

  24.06.2022 12:21  
Петков: Служебен кабинет може бързо да върне Газпром и рязко да намали износа ни за Полша

Служебно правителство на президента Радев може бързо да сключи сделка с "Газпром" и рязко да намали износа ни за Полша - заявява министър-председателят в оставка Кирил Петков в интервю за "Гардиън", публикувано вчера, но дадено преди гласуването на вота на недоверие, свалил правителството. От думите на премиера се подразбира, че страната ни изнася оръжие за Украйна през Полша, но той не казва това директно. Предупреждавайки, че България може да се превърне в плаха и "мека държава" по отношение на Русия, той казва:

"Страхувам се, че тя (България) ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален. Опасявам се, че твърдата позиция на ниво Европейска комисия и Европейски съвет ще се превърне в много повече предпазна мярка, отколкото в силен глас срещу Русия."

След "износ" в скоби е добавено уточнението "на помощи" от редакцията, но това не са думи на премиера, а интервюиращият не пита какво изнася България за Полша. Но когато говори за разрива между него и президента Радев, станал заради войната на Руската федерация с Украйна, Петков директно заявява, че Радев е бил "много категорично ПРОТИВ доставката на оръжия за Украйна чрез трети страни", а кабинетът, "ние бяхме много категорично ЗА това".

На този фон "Гардиън" представя българския президент като пенсиониран генерал и командир на военновъздушните сили, който заяви, че доставките на оръжие за Украйна само ще удължат войната.

Изданието напомня, че "България зае неочаквано силна проукраинска позиция въпреки традиционните си връзки с Русия, която преди войната доставяше около 90% от природния ѝ газ" и предава коментара по този въпрос на Кирил Петков: "Ние изненадахме всички в Европа и Русия с тази силна политика". Според него вътрешнополитическата криза означава риск България да се върне към "традиционната си роля на мека държава" по отношение на критиките към Русия.

Ако Петков не успее да сглоби нова коалиция, той се опасява от "драстична промяна" в подкрепата на България за Украйна, пише "Гардиън" и цитира Петков да казва, че "едно временно (служебно) правителство може бързо да сключи сделка с "Газпром", в резултат на която България ще се съгласи на рублева схема за плащане на газа и ще бъде по-внимателна в противопоставянето си на войната".

Петков обяснява желанието за сваляне на коалиционния кабинет с корупционни интереси и проруско влияние в България, които "са обединили сили", за да свалят правителството, а "Гардиън" добавят, че официалните мотиви на опозицията за искания вот са вътрешни спорове относно бюджета и въпросът за ветото върху Северна Македония за започване на преговорите ѝ за присъединяване към ЕС. За Петков - отбелязва авторът - тези въпроси са "димна завеса" за "корумпираната опозиция".

"Русия наистина иска да свали това правителство, защото това ще покаже, че ако не играеш с тях, тогава правителствата падат - казва той преди вота. - Това ще бъде чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газа не работи. А един не толкова силен глас срещу тях по отношение на санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели."

"Гардиън" напомня, че "в един момент (Петков) се договори със съседните Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до съседна Сърбия, което го принуди да отмени посещението". Пред интервюиращия го Петков казва: "Това беше просто решение. Аз взех решение, че той няма да лети. Това е толкова просто".

За 42-годишния Петков, образован на Запад, "руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да изберат неутралитет". "И може би президентът просто се вглежда в популистките възгледи. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не вижда същия стремеж, какъвто имаме ние, да дадем лидерство по тези теми и да бъдем на един глас с европейските членки и да бъдем възможно най-силен съюзник в НАТО", каза Петков. Петков обръща внимание и на масовите митинги в подкрепа на правителството, които показват силната подкрепа на улицата, но "в залите на властта войната допълнително е поляризирала страните". "Войната всъщност показа много ясно кой на чия страна е. Но за съжаление на правителството тя създаде по-голяма нестабилност, защото трябва да се вземат трудни решения."