Новини Светът

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

  24.06.2022 11:26  
ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

Европейската комисия работи цяла нощ по плановете за успокояване на назряващата криза около Калининград на фона на опасенията, че тя може да ескалира бързо, според няколко служители и дипломати на ЕС, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Напрежението нараства по отношение на товарния транспорт от континенталната част на Русия до нейния ексклав, който е разположен между Литва и Полша - като Москва заплашва с "практически" ответни действия, ако ЕС не отблокира метали, блокирани на руско-литовката граница. Висши дипломати на ЕС предупредиха в сряда, че ситуацията е сериозна и може бързо да се влоши.

Длъжностни лица и дипломати казаха пред "Политико", че кризата е непреднамерена последица от четвъртия пакет от санкции на ЕС, съгласно който блокът забрани вноса от Русия на стомана и черни материали. Влаковата линия, доставяща стоки от Русия до Калининград, минава през Литва, страна от ЕС, така че от събота митническите агенти спират товарните влакове за проверки.

Литва и Европейската комисия настояват, че това не е едностранно решение на Вилнюс, а че Литва е действала въз основа на насоките, издадени от Брюксел за това как да приложи санкциите.

Комисията, казаха служители, сега актуализира тази информация. "Ние сме в тесен контакт с литовските власти и ще предоставим допълнителни насоки", написа в "Туитър" в сряда говорителят на Комисията Ерик Мамер.

Мамер добави, че Литва "трябва да прилага допълнителни проверки за автомобилния и железопътния транзит" през територията на ЕС, но "тези проверки трябва да са целенасочени, пропорционални и ефективни. Те ще се основават на интелигентно управление на риска, за да се избегне заобикалянето на санкциите, като същевременно се позволява свободния транзит към и от Клалиниград.

Двама европейски служители са заявили пред редакцията, че новите насоки поясняват, че литовските митнически органи трябва да проверяват стоките, за да избегнат заобикаляне на санкциите, но следва да разрешат по-нататъшен транспорт на метали, ако те са предназначени за вътрешния пазар на Русия, част от който се явява Калининград.

Литовският премиер Ингрида Шимоните обаче каза, че забраната за транзит на стомана и черни метали през ЕС е част от санкциите на блока, както е договорено от всички 27 страни членки.

"Както е предвидено в четвъртия пакет от санкции на ЕС, който беше приет на 15 март 2022 г., ограничителните мерки на ЕС за внос в и транзит през ЕС на руска стомана и други продукти от черни метали окончателно влязоха в сила на 17 юни 2022 г.", каза тя. "Литва прилага ограничителните мерки на ЕС в съответствие със законодателството на ЕС и след консултации с Европейската комисия.

Въпреки че Вилнюс и Брюксел заеха очевидно противоречиви позиции, официалните лица настояха, че това не е така, тъй като санкциите никога не са имали за цел да блокират Калининград, а са били предназначени да позволят на ЕС да приложи допълнителни проверки. "Общото усещане в Комисията е, че това са стратегически комуникации от руска страна", каза един високопоставен служител, "и че някои балтийски политици търсят начин да спечелят (популярност), засилвайки натиска".

Напрежението около Калининград започна, когато Русия поиска от литовското правителство незабавно да отмени новите ограничения върху превозите на санкционирани от ЕС руски стоки през литовска територия. Кремъл заяви, че действията на Литва са "безпрецедентни" и "незаконни". Литва отвърна на Москва, заявявайки, че само прилага санкциите, наложени от ЕС.