Новини

Кворумът пак пропадна - ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане се разхождат по коридорите

  23.06.2022 11:38  
Кворумът пак пропадна - ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане се разхождат по коридорите

Кворумът на парламента пропадна и така Народното събрание не успя да започне работа за втори пореден ден. Депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не се регистрираха, а само обикаляха по коридорите на кулоарите. 

По време на проверката на кворума се регистрираха само 110 народни представители, а за да започне пленарното заседание са нужни 121 депутати.

Народните представители трябваше да обсъдят процедурните правила за избирането на нов председател на парламента. Вчера "Продължаваме промяната" обявиха, че няма да издигат отново кандидатурата на досегашния председател Никола Минчев, тъй като "нямат мнозинство".

Въпреки слуховете председателят на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева от ИТН преди няколко дни заяви, че няма амбиции да се кандидатира за председателското място.

Зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов обяви, че след 30 минути ще направи втора проверка на кворума в опит заседанието все пак да започне. Вчера трите му опита за събиране на кворум бяха неуспешни.

При втората проверка на кворума, която беше близо час след първата, се регистрираха само 112 народни представители.

"Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа. За съжаление днес няма да можем отново да работим. Желая ви хубав ден, колеги!", заяви зам.-председателят на НС Мирослав Иванов.

След думите му депутатите от "Продължаваме промяната" започнаха да скандират: "Мафия, мафия!".