Новини От мрежата

REUTERS: Политическата криза може да попречи да има стабилен приток на газ в България

  23.06.2022 10:15  
REUTERS: Политическата криза може да попречи да има стабилен приток на газ в България

Вот на недоверие в сряда свали българското правителство и премиера Кирил Петков, който обеща да се справи с корупцията и зае необичайно твърда позиция срещу Русия, пише REUTERS.

Опозиционните депутати свалиха правителството, което пое властта преди шест месеца, със 123 срещу 116 гласа, след като управляващата коалиция загуби мнозинството си заради споровете относно бюджетните разходи и дали България трябва да даде зелена светлина за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Те обвиниха правителството, че не е приложило фискални и икономически политики за укротяване на нарастващата инфлация в най-бедната страна-членка на Европейския съюз.

България сега е изправена пред вероятно четвъртите си избори от април 2021 г. насам, което излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за възстановяване и плановете й да приеме еврото през 2024 г.

„Този ​​вот е само една малка стъпка в много дълъг път“, каза Петков след гласуването. „Това, което не разбират, е, че това не е начинът за спечелване на българския народ.

Петков, 42-годишен възпитаник на Харвард, който обеща да се бори с корупцията, зае силна проевропейска и пронатовска позиция, откакто Русия нахлу в Украйна, необичайна позиция за страна, традиционно дружелюбна към Москва.

Петков острани своя министър на отбраната през февруари, защото отказа да нарече руската инвазия в Украйна „война“, подкрепи санкциите на ЕС срещу Москва и се съгласи да ремонтира тежката военна техника на Украйна, като същевременно не изпраща оръжия в Киев.

Последващата политическа криза може също да попречи на усилията на България да осигури стабилен приток на газ, след като Москва прекъсна доставките на газ за страната, която почти изцяло разчиташе на руския газ, заради отказа на София да плаща в рубли.

Вицепремиерът Асен Василев изрази надежда, че парламентът все пак ще гласува за одобрение на промените в бюджета за повишаване на държавните пенсии и подпомагане на домакинствата при скока на цените на храните и горивата.

Бившият коалиционен партньор ИТН напусна правителството, след като обвини Петков, че пренебрегва интересите на България, като настоява да вдигне ветото си върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС под натиска на нейните съюзници от ЕС и НАТО.

Петков твърди, че всяко решение за ветото ще бъде подложено на гласуване в парламента и обвини ръководството на популистката партия ИТН, че умишлено възпрепятства дневния ред на кабинета за борба с корупцията.

Петков отхвърли каквито и да било коалиционни преговори с опозиционните партии в залата, но ще потърси отстъпления от страна на депутатите, за да събере достатъчно подкрепа за ново правителство и да избегне предсрочни избори.

Президентът Румен Радев трябва да свика избори в рамките на два месеца и да назначи служебна администрация, ако Петков не успее да събере мнозинство за нов кабинет и ако две други партии в парламента не могат да съставят правителство.

Предложението срещу управляващата коалиция беше предложено от опозиционната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, която вероятно ще се възползва от нови проучвания наред с проруските партии като националистическото Възраждане в общество, поляризирано от икономически проблеми и войната в Украйна.

Годишната инфлация се повиши до 24-годишен връх през май до 15,6%. Финансовият министър Асен Василев каза, че покачването се дължи основно на високите цени на енергията и храните, предизвикани от войната в Украйна.