Новини

Кворумът пак пропадна - ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане се разхождат по коридорите

  23.06.2022 10:09  
Кворумът пак пропадна - ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане се разхождат по коридорите

Кворумът на парламента пропадна и днес и и така Народното събрание не успя да започне работа. Депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не се регистрираха, а само обикаляха по коридорите. 

Регистрираха се само 110 народни представители при нужни 121 депутати.

Народните представители трябваше да обсъдят процедурните правила за избирането на нов председател на Народното събрание. Вчера "Продължаваме промяната" обявиха, че няма да издигат отново кандидатурата на досегашния председател на парламента Никола Минчев, тъй като "нямат мнозинство".

Въпреки слуховете председателят на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева от ИТН заяви, че няма амбиции да се кандидатира за председателското място.

Зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов посочи, че след 30 минути ще направи втора проверка на кворума в опит заседанието все пак да започне. 

Вчера трите му опита за събиране на кворум бяха неуспешни.

При втората проверка на кворума, която беше близо час след първата, се регистрираха само 112 народни представители.

"Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа. За съжаление днес няма да можем отново да работим. Желая ви хубав ден, колеги!", заяви зам.-председателят на НС Мирослав Иванов.

След думите му депутатите от "Продължаваме промяната" започнаха да скандират "Мафия, Мафия!".

Така парламентът безславно приключи работата си за днес. По-късно в 15 часа би трябвало да има заседание на парламентарната външна комисия, където да се обсъди т.нар. френско предложение за Северна Македония, но е много вероятно новото мнозинство да саботира кворума и там, както направи вчера.