Новини

Кабинетът на Кирил Петков падна

  22.06.2022 23:15  
Кабинетът на Кирил Петков падна

Кабинетът "Петков" падна. Точно в 19:10 ч. депутатите гласуваха по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС, който завърши със 123 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане"), 116"против" (ПП, БСП, ДБ, както и шестимата отцепници от ИТН и Рамадан Аталай от ДПС) и 0 "въздържал се".

Това е първият успешен вот на недоверие в най-новата ни история.

На заседанието се регистрираха 181 депутати - от ПП се регистрираха само 12 души, от ДБ 13 от 16, не се регистрира и Елена Гунчева от "Възраждане".

За гласуването се появи и Делян Пеевски. Санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС има 30 неизвинени отсъствия от пленарни заседания от началото на 47-НС до 27 май.

Междувременно отвън се провеждат два протеста. Пред парламента е митингът в подкрепа на правителството, а зад него - срещу високите цени на горивата и срещу правителството.

Предстои кабинетът да подаде оставка и отново да се завърти политическата рулетка - президентът следва да връчи мандати за съставяне на правителство - първо на ПП, а след това на ГЕРБ-СДС. Ако те не успеят да съставят кабинет, Радев ще може сам да избере на коя политическа група да връчи третия мандат. Тази процедурата не е ограничена в някакъв срок и може да има забавяне. Ако и третият мандат не бъде изпълнен, Радев ще разпусне НС и ще назначи служебно правителство.

Как започна политическата криза

Политическата криза започна на 8 юни, когато Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си, а ИТН напуска коалицията. От ПП заявиха, че са готови да управляват и като правителство на малцинството, а от ДБ настояха за връщане на масата на преговорите. "Агонията", за която заговори Трифонов, започна и работата на парламент и комисии се блокира, а държавният бюджет бе отхвърлен в комисия. Междувременно ИТН и ПП започнаха да си разменят обвинения - за корупция, скрити интереси, национално предателство, лъжи и купуване на депутати. Пет дни след разкола в коалицията спортният министър Радостин Василев и петима депутати се отцепиха от ИТН и разкриха подробности за скритите интереси в групата на Слави Трифонов. Тошко Йорданов отговори на бившия си съпартиец с компромат и го нарече "мутра". От ПП пък заявиха, че "мафията загуби коалиционния си партньор" и обвързаха напускането на ИТН със скандала на Капитан Андреево и номинацията на Бойко Рашков от КПКОНПИ.

Ден след разкола в ИТН ГЕРБ-СДС обяви внасянето на вот на недоверие. Така бившите управляващи улучиха момента преди още депутати да напуснат Слави Трифонов. На следващия ден от ГЕРБ поискаха оставката на Никола Минчев, която бе гласувана ден по-късно. Това пък бе повод за подновяването на протестите - този път обаче се случи нещо неочаквано - събраха се многохилядни акции в подкрепа на правителството. Така отстраняването на Минчев се превърна в генерална репетиция за вота на недоверие.

Ден по-късно, главно заради обединението на ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", от ИТН се отцепи още един депутат - Кирил Симеонов.

Политическите страсти се подновиха вчера - по време на дебатите за вота на недоверие. От три дни пък сградата на НС е обградена от протести и контрапротести.

По-рано днес един от отцепниците от ИТН съобщи, че се е подложил на детектор на лъжата. Резултатът показва, че не са му предлагани постове и пари.