Бизнес

Ето какво е NFT

  21.06.2022 18:05  
Ето какво е NFT

Често ли се бъркате с термините NFT и криптовалути. Не се притеснявайте, това подробно ръководство ще ви помогне да разберете разликите между двете и да разясни какво точно са незаменимите токени 

Често ли се бъркате с термините NFT и криптовалути. Не се притеснявайте, това подробно ръководство ще ви помогне да разберете разликите между двете и да разясни какво точно са незаменимите токени. 

Незаменим токен (NFT) (non-fungible token) е уникален запис в блокчейн.

Активите включват произведения на изкуството, музика, снимки, видеоклипове и други цифрови файлове.

Достъпът до всяко копие на оригиналния файл не е ограничен от NFT. Копията на тези цифрови записи са достъпни за всеки, независимо че NFT предоставя на собственика доказателство за собственост, отделена от авторските права.

Тъй като са уникални, NFT стават търсени като колекционерски предмети.

Пазарната стойност на NFT се утроява през 2020 г. достигайки над 250 млн. долара. През първото тримесечие на 2021 г. продажбите на NFT надхвърлят 2 млрд. долара.

Какво е NFT?

NFT издава от съкращението за „незаменим токен“.

Когато нещо е заменимо, като доларовата банкнота например, то е еквивалентно на всяка друга доларова банкнота и по този начин може да бъде заменено за нея.

За разлика от тях, незаменимият токен е уникален актив в цифрова форма, който не може да бъде заменен за друг NFT актив. Това означава, че всеки NFT е „единствен по рода си“ артикул.

NFT се прехвърлят от един собственик на друг с помощта на блокчейн технология, която създава цифрова следа, проследяваща действията от продавача до купувача, която потвърждава транзакцията. Това кодира уникалните права на собственост на новия собственик.

Аналогът във физическия свят би бил уникален колекционерски актив като произведение на изкуството, за което може да имате сертификат за собственост, удостоверяващ неговата автентичност. NFT със своята блокчейн технология, замества необходимостта от сертификати за собственост.

Има дори някои NFT, които използват блокчейн технология за създаване на цифров сертификат за собственост за уникален физически актив, въпреки че в момента това не е често срещано.

NFT се превърнаха в популярна инвестиция през 2021 г., въпреки че съществуват от 2014 г. С нарастването на инвестирането в криптовалута се разрасна и идеята за вземане на определени дигитални активи и продажбата им на инвеститори за покупка онлайн.

Как работят NFT?

NFT се продава и разпространява чрез онлайн пазари като Rarity.tools или NFTcatcher.io. Инвеститорите могат да разгледат инвентаризация на активи, преди да изберат такъв за закупуване. Купувачът трябва да има криптовалута, за да купи цифровия актив и да създаде акаунт на пазара за NFT, който е свързан с крипто портфейл.

Най-често срещаните блокчейн NFT използват токени Ethereum ERC-20. Токенът ERC-20 е това, което блокчейнът използва за издаване на интелигентен договор на блокчейна на Ethereum. Токените могат да бъдат закупени и с криптовалута Polygon, Solana и Polkadot.

NFT отвориха нови възможности за артисти, компании и известни личности, за да осигурят приходи от своите активи. Художниците са в състояние да създадат библиотека от дигитални активи, които да предлагат на пазара на нова вълна от инвеститори и колекционери. Знаменитостите създават активи, които се възползват от идентичността на тяхната марка на знаменитости. Някои NFT се продават за хиляди, дори милиони долари.

По какво се различават NFT от криптовалутата?

NFT не са еквивалентни на криптовалутата. NFT използва криптовалута за извършване на транзакции през същата блокчейн технология, която използва криптовалутата, но активът е настроен по различен начин.

Докато един койн може да се търгува или обменя по равностойност, NFT не може. Това е така, защото всеки криптографски актив е настроен с уникален идентификационен код и метаданни, които отличават един NFT от друг. С други думи, можете да търгувате един биткойн за друг биткойн – те са равни – но NFT не търгуват еднакво.

NFT примери

Цената на NFT варира навсякъде. В някои случаи колекционерите плащат милиони долари, за да получат цифровия актив. Разгледайте някои от тези NFT примери, които се продават на пазара.

Забележка: Цените на NFT са се повишили от средно 24,98 долара в началото на 2021 г. до 913,48 долара през ноември 2021 г.

Средната цена на NFT спадна до 346,85 долара през януари 2021 г. Близо до пик на популярност през 2021 г., NFT има обща 30-дневна стойност от близо 64 млн. долара.

До 15 март 2022 г. общите продажби за 30 дни възлизат на 832 хиляди долара.

1. Everydays: The First 5000 Days

Този NFT е колаж, създаден от Майк „Бийпъл“ Уинкълман. Това изображение беше продадено в аукционната къща Christie’s на 11 март 2021 г. и точно на него се приписва началото на манията по NFT.

Продажната цена беше най-високата регистрирана някога: 63,9 млн. долара.

2. Human One

Human One е друг арт актив, създаден от Майк „Бийпъл“ Уинкълман. Това всъщност е хибрид на физически актив с цифров токен. Той го нарича кинетична видео скулптура, която има четири екрана, поставени върху полиран алуминиев метал, поставен в рамка от махагоново дърво. Това NFT беше продаден за 28,9 млн. долара през ноември 2021 г.

3. Lindsay Lohan’s Fursona

През октомври 2021 г., Lindsay Lohan NFT беше продадена за 4408 долара на търг. Това NFT е част от линията кучешки изображения, приличащи на известни личности.

4. „Da Dogg Gone Gym“ на Snoop Dogg

Snoop Dogg си партнира с Harlem Globetrotters, за да пусне NFT ситком. Това е само един от многото NFT, в които Снуп Дог е участвал. Той е активен колекционер и създател, като е купил повече от 19 милиона долара активи в NFT.

5. Applebee’s Metaverse Mondays

Applebee’s стартира нова промоционална тенденция през декември 2021 г. Компанията работи с художници, които представляват хамбургер на ресторант, крилца без кости и пържола Тези, които закупиха NFT от колекцията, не само получиха цифровото произведение на изкуството, но и едногодишна доставка на елемента от менюто.