Новини От мрежата

Хиляди на шествие в София в защита на парламентаризма и демокрацията (на живо)

  20.06.2022 20:20  
Хиляди на шествие в София в защита на парламентаризма и демокрацията (на живо)

Хиляди се включиха в центъра на София в "марша за Европейска България". Шествието е организирано от инициатива "Правосъдие за всеки" е преминава под мотото "В защита на Парламентаризма и демокрацията."

В подкрепа на шествието пред демонстрантите говориха отстраненият председател на Народното събрание Никола Минчев, здравният министър Асена Сербезова, депутатът от ДБ Владислав Панев.

"Можете да ме наричате Никола, моля ви се. Бих искал да благодаря на Правосъдие на всеки, които се бореха за съдебна реформа, още когато това изглеждаше като загубена кауза. Налагаше се да се обяснява на всеки защо това е важно и как то ще допринесе за качеството на живот в България, за да стигнем до днес – всичко го знаят и стоят зад съдебната реформа, поне на думи. Но всички ще направим възможното това да се случи в пленарната зала", заяви Никола Минчев.

 

 

Към 19.20 ч. събралото се пред Президентството множество се отправи към Народното събрание, за да се слее със стотиците демонстранти, които са пред парламента.

Три реда метални заграждения са сложени пред входа на Паламента.

"Предстои решителна седмица за бъдещето на България, за Правото, демокрацията и парламентаризма. Тази седмица ще реши няколко важни въпроса. Не просто дали ще продължи промяната, а дали ще има решителна битка с корпуцията и олигархията, която иска да си върне контрола върху държавата, дали ще продължи съдебната реформа и ще има ли върховенство на Правото, дали ще имаме своята истинска преспектива в Европа! Старото статукво обедини сили, за да спре реформите и да опази каналите за големите грабежи, като не се посвени да включи в новата коалиция и партия, явно защитаваща интересите на агресора Путин. Ако се отиде на избори, този състав на ВСС остава, въпреки края на мандата му през октомври, защото няма да има парламент, който да избере новата парламентарна квотя в него. Гешев също остава главен прокурор, а съдебната реформа де факто спира. Не бива да допускаме това!" - заявиха от инициатива "Правосъдие за всеки".

Демонстрантите са на мнение, че "в дните до вота на недоверие трябва да се чуе гласът на свободните граждани, така, както започна това в четвъртък след свалянето на председатеря на НС, достойният Никола Минчев".

Събираме се пред Президентството, за да напомним и на Радев, че той бе защитен от същите тези хора, когато преторианците на мафията го атакуваха преди две години, а сега е време той да подкрепи хората, които продължиха борбата след това, а не да говори с двусмислици и да повтаря опорките на шоумена и Ментата, заявиха още от инициатива "Правосъдие за всеки".