Бизнес

Бил Гейтс: Крипто и NFT са 100% базирани на теорията на глупостта

  15.06.2022 13:04  
Бил Гейтс: Крипто и NFT са 100% базирани на теорията на глупостта

Що се отнася до крипто, „аз не участвам в това“, добави Гейтс.

Милиардерът и създател на Microsoft описа нараствашия интерс към децентрализираната валута като нещо, което е „100% базирано на теорията на глупостта“, позовавайки се на тезата, че надценените активи ще поскъпнат, когато има достатъчно инвеститори, желаещи да плащат повече за тях, съобщава CNBC.

Гейтс се пошегува, че „скъпите дигитални изображения на маймуни“ (NFT) ще „подобрят неимоверно света“, визирайки много рекламираната колекция Bored Ape Yacht Club.

NFT са незаменяеми токени. Те предоставят възможността за доказана собственост върху дигитални активи като произведения на изкуството или колекционерски предмети. Но критиците ги виждат като преувеличени и потенциално вредни за околната среда. Много NFT са изградени в мрежата зад етериум, вторият по големина блокчейн.

„Свикнал съм с видове активи... като ферми, в които има продукция, или компании, в които произвеждат продукти“, каза Гейтс.

Що се отнася до крипто, „аз не участвам в това“, добави Гейтс.

Криптовалутите се сринаха рязко тази седмица, след като Celsius, банка за криптовалути, постави на пауза всички тегления от акаунти.

Биткойнът се търгува за 21 107 долара (към датата на статията) , което е спад от 7% през последните 24 часа. Най-голямата криптовалута в света е изтрила над половината от стойността си от началото на 2022 г.