Бизнес

ЕС прие универсално зарядно за всички телефони

  07.06.2022 15:12  
ЕС прие универсално зарядно за всички телефони

Apple ще трябва да смени портовете на своите iPhone или да измисли начин да работи с USB-C.

Представители на 27-те страни членки на ЕС и евродепутатите се споразумяха днес за универсално зарядно за смартфони, таблети, конзоли и цифрови фотоапарати, което да бъде въведено до есента на 2024 година, а на следващ етап - и за лаптопите. 

Apple ще трябва да смени конектора на своите iPhone, продавани в Европа до 2024 г., заради споразумението за единен порт за зареждане на мобилни телефони, таблети и камери.

Европейската комисия настоя за един мобилен порт за зареждане преди повече от десетилетие.

Потребителите на iPhone и телефони с операционна система Android отдавна се оплакват, че се налага да използват различни зарядни за своите устройства. Първият се зарежда от Lightning кабел, докато устройствата, базирани на Android, се захранват чрез USB-C конектори.

Половината от зарядните устройства, продадени с мобилни телефони през 2018 г., са имали USB micro-B порт, докато 29% са имали USB-C порт и 21% Lightning конектор, според проучване от 2019 г, казва Ройтерс. 

„Сделката, която сключихме тази сутрин, ще донесе около 250 млн. евро (267 милиона долара) спестявания на потребителите“, каза в изявление ръководителят на индустрията на ЕС Тиери Бретон.

„До есента на 2024 г. USB Type-C ще стане общ порт за зареждане на всички мобилни телефони, таблети и камери в ЕС“, се казва в изявление на Европейския парламент.