Анализи

Депутат се притесни Русия да не нападне България заради базата си Камчия

  03.06.2022 18:40  
Депутат се притесни Русия да не нападне България заради базата си Камчия

Лидерът на СДС Румен Христов, който е депутат от групата ГЕРБ-СДС, попита външно министерство какви са плановете на държавата за руския санитарно-оздравителен комплекс "Камчия" в близост до Варна. Комплексът е с територия 470 хиляди квадратни метра или с площ по-голяма от тази, която държавата Ватикана притежава на италианска земя, припомня СДС.
 

"Притеснен съм дали този имот, собственост на правителството на Москва, няма да послужи като повод руските завоевателни интереси да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие", пише Христов на външния министър Теодора Генчовска.

 

Той пита дали не е добра идея имотът да бъде върнат в патримониума на българската държава.

 

До момента групата ГЕРБ-СДС, чийто представител е Христов, не е предложила официално предприемането на подобна стъпка.
 

Това направи дни след началото на руската война в Украйна бившият военен министър Велизар Шаламанов.

 

"Време е предложението на Атлантическия клуб в България за връщане на комплекс Камчия от Москва на българската държава да се реализира от Министерския съвет и бързо да бъде подготвен за приемане на бежанци от Украйна", чиито домове са разрушени от руската армия, заяви Шаламанов в началото на март.

Полша вече направи това със стария жилищен комплекс на руското посолство във Варшава.

Идеята на Атлантическия клуб за национализация на базата в Камчия датира от 2019 година. Тогава руското правителство обсъждаше превръщането на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" в "основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа" .

Намеренията на руснаците предизвикаха скандал и съмнения, че евроатлантическа България може да позволи на нейна територия да се създаде чужда база с военно предназначение за провеждане на операции на хибридната война, която Русия води Европа.

 

Атлантическият клуб се ангажира още тогава да помогне с експертна оценка за възможностите за национализиране и включването на комплекса в курорта "Камчия" към активите на планирания тогава координационен център на НАТО във Варна.

Още по времето на управлението на ГЕРБ стана ясно, че управата на руския комплекс от години не е плащала данъци и такси на българската държава. Това бе обявено от тогавашния външен министър Екатерина Захариева.

През 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров обяви, че базата е идеален за разпръскване на руското влияние в Европа и прилагането на "мека сила" от страна на Русия.

Тогава обаче ГЕРБ обаче не видя проблем с българската национална сигурност. Екатерина Захариева коментира, че казаното от Лавров било в контекста на финансовите затруднения на детския лагер.

Договорът за изграждането на комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. Комплексът е еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър-председател Бойко Борисов.

През февруари 2016 г. департаментът по конкурентна политика на Москва обяви търг за продажба на целия комплекс при първоначална цена от тогавашния еквивалент на около 66.5 млн. евро. След това обаче Москва се отказа да го продава.