Анализи

ГЕРБ-СДС: Пълен провал на ПП в земеделския сектор

  27.05.2022 12:34  
ГЕРБ-СДС: Пълен провал на ПП в земеделския сектор

С декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС започна заседанието на парламента. Преди дни стана ясно от медиите, че Европейската комисия е върнала стратегическия план по селскостопанска политика на България с рекордните 405 бележки и коментари, заяви Десислава Танева (ГЕРБ-СДС), която прочете декларацията от трибуната на Народното събрание. Заради политическата нестабилност миналата година и няколкото служебни правителства подкрепата за земеделците фатално се е забавила и Танева отбеляза като пример, че само оранжерийното производство е намаляло със 70-80%. „Върнахме се в началото на членството ни в ЕС – имаме вече две напълно изгубени години по отношение на подпомагането на земеделските производители“, каза Танева.

Тя припомни, че три месеца след решението на правителството за изкупуване на зърно за резерва няма нито един купен грам.

„Жътвата почва всеки момент и ние отново ще имаме повече зърно, отколкото потребяваме. За какво беше този опит за намеса в един пазар, който отдавна работи нормално“, попита тя.

Днешният пленарен ден ще бъде посветен изцяло на парламентарен контрол. На питания и въпроси на депутати ще отговарят премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Борислав Сандов и Гроздан Караджов, министрите Атанас Атанасов, Христо Проданов, Бойко Рашков, Теодора Генчовска, Георги Гьоков, Драгомир Заков, Иван Иванов и Николай Събев.