Анализи Коментари

Кирил Петков: Путин щеше да се радва, ако бяхме приели неговите условия

  20.05.2022 13:42  
Кирил Петков: Путин щеше да се радва, ако бяхме приели неговите условия

Руският президент Владимир Путин щеше да бъде доволен, ако България бе приела условието доставките на природен газ да се плащат в рубли. Това коментира премиерът Кирил Петков.

"Защото това би показало, че първата страна членка вече се е поддала на това извиване на ръце. Другото беше, че, ако не се поддаде, цените да се качат много, българското правителство да падне. Това също би дало лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, нито едното не се случи. Показахме ясна позиция по този въпрос", заяви той.

Премиерът допълни, че действията на страната ни са спомогнали за позицията на целия ЕС. Според него Русия не може да си позволи да "загуби" всички страни от съюза.

Петков коментира, че България не е срещу когото и да е. Искането на страната ни е да бъдат спазвани договорните отношения.

Доставките на природен газ за страната ни бяха спрени едностранно от "Газпром". Преди това България отказа да плаща за суровината в рубли и настояваше да се спазва записаното в договора – плащания в долари и евро.

"Никой едностранно не може да си претендира някакви условия, които са извъндоговорни. Ако го допуснем това един път, ще го допускаме всеки път", заяви Петков.

Премиерът не поема никакви ангажименти сам по темата за Северна Македония, каза още премиерът. Всичко подлежи на обсъждане първо в коалиционния съвет, а след това и в парламента, допълни той.

"Това е другата фалшива новина – премиерът имал самостоятелни договорки. Не, процесът е ясен", каза министър-председателят.