Новини Светът

Агентите на ФСБ смятат, че Путин е неизлечимо болен

  13.05.2022 15:22  
Агентите на ФСБ смятат, че Путин е неизлечимо болен

Както в мрачните времена на Съветския съюз, така и сега в Русия на нищо не се вярва, докато държавата не каже, че е злонамерена лъжа. Подобна е ситуацията и със здравето на президента Владимир Путин. Държавата твърди, че той е в прекрасно здраве.

Все повече обаче се засилват слуховете, че той е тежко болен. Българският журналист Христо Грозев от Bellingcat разкри пред списание New Lines, че от Лубянка (централата на Федералната служба за сигурност на Руската федерация) се разпространява строго секретна бележка до регионалните ръководители на службата да не вярват на слуховете, че Путин е болен от рак. Това обаче има обратен ефект.

Директорите са били допълнително инструктирани да разсеят всякакви слухове в този смисъл, които могат да се разпространят в местните звена на ФСБ. Според източник в едно от регионалните звена, който е видял бележката, тази безпрецедентна инструкция има обратен ефект, като повечето служители на ФСБ изведнъж започнали да вярват, че Путин наистина страда от сериозно заболяване, разкри Христо Грозев.

Моментът на разпространяването на тази бележка в структурите на ФСБ също е любопитен – само седмици, след като разследващи разкриха, че Путин е бил посещаван редовно от лекари, специалисти в лечението на онкологични заболявания. Путин отдавна действа като фактически бос на мафията на Кремъл, арбитър между борещите се за влияние или пари. Тези кланове сега се позиционират, за да оцелеят, независимо как приключи тази криза. На 24 февруари руската армия започна непредизвикано пълномащабна война срещу Украйна. До момента руските окупаторски сили търпят тежки поражения, както в човешка сила, така и във военна техника. Все повече олигарси се обявяват против агресивната политика на Путин, заради която на Русия бяха наложени тежки икономически санкции от Запада.