Бизнес Коментари

Петков: Чакаме добра новина, свързана с азерския газ

  13.05.2022 11:36  
Петков: Чакаме добра новина, свързана с азерския газ

Премиерът разясни и основните инвстиции, които България планира със страните на Балканите.

„Днес най-вероятно ще имаме още една добра новина, свързана с азерския газ“, съобщи Петков, изброявайки част от най-големите инвестиции, които България планира по време на икономическия форум "Инвестиции и региони 2022".

Балкански инвестиции в енергетика и инфраструктура

„Възможностите трябва да бъдат използвани по най-умния начин. В момента картата на Европа се предначертава“, каза Петков.

По негови думи, важната тема с Румъния, в контекста на Балканите, е свързана с построяването на мостове между двете страни, за които се говори от 30 години и на които времето е дошло.  

Гърция е поискала максимална икономическа свързаност с България, планът за интерконектора да бъде осъществен максимално бързо, страната ни да бъде част от инвестициите в гръцките пристанища, както и между двете страни да има по-голяма енергийна свързаност, когато се отнася за ток и газ.

Сърбия и Македония, от своя страна, са потвърдили, че искат да имат диверсификация през България.

„Така че изведнъж регионалният поглед в новата карта на Европа се оказа, че дава възможност инфраструктурните проекти да бъдат още по обединени, още по свързани, а ние на Балканите сме 65 милиона човека. Като пазар представете си, ако можем да обединим енергийните си инфраструктури, а бизнес проектите да работят заедно. Това може да стане най бързо растящият регион в Европа“, допълни Петков.

Най-големите проекти за вътрешни инвестиции

„На първо място трябва да отпушим строителството на нашите магистрали, които в момента са в доста трудна ситуация. Там има платени аванси, но няма построена магистрала. Северна България, в момента реално е в изолация и така с два моста на Дунава няма магистрала“, каза Петков.

Министър-председателят посочи като важна инвестиция и безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво.

„Как работят тези инвестиции в момента? Имате проект примерно слънчев соларен парк имате батерии към него, но никой не е правил до този момент инсталация на батерии на системно ниво. Това означава, че независимо откъде идва енергията вие могат да компенсират. Реално правим 1 нов модерен ПАВЕЦ“, посочи той.

Той обяви и че другата основна инвестиция ще бъде в човешки капитал във Фонда „Стамболов“, който планира да подпомогне изпращането на най-умните хора да учат по света, ако след това се върнат в България.