Новини Светът

Кулеба: Украйна настоява да ѝ бъде запазено място в ЕС

  12.05.2022 17:15  
Кулеба: Украйна настоява да ѝ бъде запазено място в ЕС

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба поиска в Европейския съюз да бъде „запазено“ място за страната му дори ако се наложи преговорите за присъединяване да продължат дълго, предаде „Франс прес“.

„Често чуваме, че Украйна е част от европейското семейство и сега е важно да бъде „запазено“ място за нея в ЕС. Наистина не говорим за възможно най-бързо приемане на Украйна в ЕС, но е много важно за нас да бъде запазено това място “, каза Кулеба по германската национална телевизия в началото на посещението си във федералната република.

Киев представи кандидатурата си за членство в ЕС на 28 февруари, броени дни след нахлуването на Русия в Украйна, но някои западни страни членки имат резерви и търсят начин да избегнат ускорена процедура за приемане.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в понеделник в Берлин, че на страна като Украйна ще ѝ са нужни десетилетия, за да влезе в ЕС и предложи дотогава тя да е част от „европейска политическа общност“, която да включи евентуално и Великобритания, напуснала ЕС през 2020 г. Идеята бе подкрепена и от германския канцлер Олаф Шолц.