Светът

Украински командир поиска помощ от Илон Мъск за евакуация на бойците от завода Азовстал

  12.05.2022 12:54  
Украински командир поиска помощ от Илон Мъск за евакуация на бойците от завода Азовстал

Един от украинските бойци, намиращи се в стоманодобивния завод "Азовстал" в град Мариупол, се обърна към милиардера Илон Мъск с молба да помогне за евакуацията им, съобщава Ройтерс.

Редица цивилни вече бяха спасени през миналата седмица от завод "Азовстал" по силата на споразумение с Русия, но не беше постигнато споразумение с Москва за евакуация на стотици украински бойци, някои от които са ранени, след седмици на ожесточени руски бомбардировки на стоманодобивния комплекс.

"Хората казват, че Вие, @elonmusk, идвате от друга планета, за да научите хората да вярват в невъзможното. Нашите планети са една до друга, като аз живея на място, където е почти невъзможно да се оцелее“, написа в "Туитър" командирът на 36-а бригада на морската пехота Сергей Волина.

Той допълни, че е създал акаунта в "Туитър", само за да може да се свърже с Мъск.

"Помогнете ни да излезем от "Азовстал" към страна-посредник. Ако не вие, кой тогава?", написа той.

Не е ясно дали Илон Мъск е видял туита на Волина, посочва Ройтерс.

Украинските власти посочват, че около 1000 бойци остават в многото подземни тунели на "Азовстал", като стотици от тях са сериозно ранени и се нуждаят от спешна евакуация. Заводът продължава да се намира под силен руски обстрел.

През февруари, когато интернетът на Украйна беше прекъснат след нахлуването на Русия, Илон Мъск отговори на туит от украински правителствен служител, търсещ помощ. Тогава Мъск каза, че сателитната широколентова услуга Starlink на неговата компания SpaceX е налична в Украйна и че SpaceX изпраща повече терминали в страната.