Спорт

Григор Димитров записа осма победа на клей

  10.05.2022 15:55  
Григор Димитров записа осма победа на клей

Най-силният български тенисист в историята Григор Димитров се класира за втория кръг на Мастърс 1000 турнира в Рим на единично и така записа осма победа на червени кортове за сезона в 11-ия си мач на тази настилка.

Той се наложи над преминалия през квалификациите Брандън Накашима от Съединените щати с 6:3, 6:4 в своя мач №600 в кариерата и записа 361-ата си победа. Следващият съперник на Димитров е Стефанос Циципас от Гърция, който е четвърти в схемата.

Проби за 2:1, след форхенд в мрежата. Накашима тутакси осъществи рибрейк след двойна грешка на Григор. В шестия гейм българинът отрази нови две точки за пробив преди да вземе подаването си за 3:3. Веднага след това Димитров търпеливо изчака своя момент и направи брейк при четвъртата си възможност, когато американецът изпрати топката от форхенд в мрежата. После хасковлията, който на 16 май ще навърши 31 години, затвърди за 5:3. Още в следващия гейм Гришо затвори частта. Той ликува при втория си сетбол, когато Накашима изкара топката след дълго разиграване, в което българинът беше на ниво.

Димитров проби за 2:0 в следващата част, за да спечели шести пореден гейм, но допусна рибрейк. В петия гейм той отрази три точки за пробив преди да спечели подаването си за 3:2. В десетия гейм 76-ият в ранглистата американец сервираше за оставане в двубоя, но не издържа на напрежението. Гришо стигна до два мачбола и реализира още първия след топка в аут.

Той вкара 45 процента първи сервис и спечели 75 процента от точките при разиграването му. Димитров записа 24 печеливши удари (три аса) и направи 28 непредизвикани грешки (шест двойни).

Българинът ще играе на трети пореден турнир срещу Циципас. Гръцкият тенисист го победи в два сета на 22 април и 5 май, съответно в Барселона и Мадрид.