Коментари

Кирил Петков: България преговаря за допълнителни количества газ от Азербайджан

  04.05.2022 17:20  
Кирил Петков: България преговаря за допълнителни количества газ от Азербайджан

България преговаря за допълнителни количества газ от Азербайджан, които да получи още преди очакваното на 30 юни завършване на газовата връзка с Гърция. Това обяви премиерът Кирил Петков пред Народното събрание по време на изслушване за стъпките, които правителството предприема, след като Русия спря доставките на газ: 

"В момента говорим с азерската страна, за да договорим възможността да не чакаме до 30-ти юни, а да получим газа още през началото на юни, даже може би края на май. Другото нещо, което правим в момента, в напреднали преговори сме директно с американската страна и директно с Египет и се надяваме цените, които ще постигнем на втечнен газ от тези две страни, да бъдат такива, че общият микс на цената ни да не бъде по-висока от тази на "Газпром"".

Премиерът отбеляза пред депутатите три основи приоритета на правителството във връзка с газовите доставки:

"Приоритетите са ясни, те са три - да има достатъчно газ, доставката да е с минимален риск, и трето - да бъде на най-добра цена, така че да позволява българската икономика да е конкурентоспособна".

"Преди четири месеца заварихме пълна зависимост на България от "Газпром", платени 3 млрд. лв. за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка с Гърция, за която се говори преди 10 години, в абсолютно негодно състояние да бъде използвана, големи участъци незавършени", върна се назад във времето Петков. Той припомни и за отказ от 70 на сто от азерския газ, който е бил, по думите му, на една трета от цената. "И всичко това точно когато започна и енергийната криза в Европа, която е и функция на войната", посочи той.

"В момента, когато цените започнаха да се увеличават четири пъти, ние имахме единствен доставчик - "Газпром"", подчерта премиерът.

Пред депутатите директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Маринов обяви, че газохранилището в Чирен разполага с газ за 42 дни. Нагнетени са допълнително 20 милиона кубически метра, като хранилището има готовност да поеме още нови количества:

"Газопреносната ни мрежа е в задоволително техническо състояние и е готова през всички входни точки, с които имаме свързаност със съседни пазари и съседни на нам оператори, да приемем количества, които да задоволят потреблението на територията на България. Също така и хранилището в Чирен е в пълна готовност допълнителни количества да бъдат нагнетени в него, или съответно при необходимост, да бъде започнат режим на добив".