Новини

Парламентът решава за помощта за Украйна

  04.05.2022 12:51  
Парламентът решава за помощта за Украйна

Депутатите обсъждат каква да е военната помощ за Украйна.

В парламента пристигна и писмо на украинския посланик, с исканията на Киев към София след разговорите на Володимир Зеленски с премиера Кирил Петков миналата седмица.

Депутатите обсъждат трите предложения за помощ на Украйна - на „Продължаваме промяната“, на „Демократична България“, и на ГЕРБ.

БСП и „Възраждане“ са против, а от „Има такъв народ“ заявиха, че ще гласуват по съвест.

Украйна има шест искания към България. Сред тях е ремонта на военна техника. Според документа, с който разполага иbTV, Киев не иска доставки на оръжия.

В парламента денят започна с декларации за старта на новата сесия и продължи с разгорещен дебат за това каква помощ точно трябва да бъде предоставена на Украйна.

Още в началото на заседанието депутатите започнаха взаимните атаки.

Днес сме изправени пред въпроса от коя страна на историята стоим, заяви Андрей Гюров – председател на парламентарната група на „Продължаваме пормяната“.

„Ще сведем ли глава пред рекетьора, агресора или ще се заявим като лидер на Балканите?, попита той и се обърна към ДПС и ГЕРБ с думите, че саботират правителството и искат да свалят Министерския съвет.

ГЕРБ и ДПС отговориха светкавично.

Ние от ГЕРБ се готвим за избори, заяви от името на ПГ на ГЕРБ-СДС председателят й Десислава Атанасова. Тя припомни, че президентът Радев в обръщението си към народа на 1 май е използвал думата "шарлатани". Мисля да го попитам за мародери, отбеляза Атанасова. Г-н Радев, Вашите отрочета използват претекста на войната, за да крадат, ще ги спрете ли или не можете, обърна се чрез декларацията Десислава Атанасова към държавния глава.

Лидерът на ДПС коментира, че правителството не се справя с кризите. Той определи сегашната власт като „най-слабия кабинет от края на комунизма“. „По-скоро това правителство прилича на клуб по интереси, а не на правителство“, каза Мустафа Карадайъ. 

А БСП отново заяви твърда позиция по темата Украйна. „Българската социалистическа партия има ясна позиция по конфликта в Украйна и по формата на помощта, която да окажем – хуманитарна подкрепа. Защо в България така настървено се караме дали да доставяме оръжие или не, вместо да търсим друга роля? Имаме и авторитета, и потенциала да сме част от един друг, по-висок разговор – за търсенето на мостове и пътища за изход от конфликта. Защото той ще приключи и стратегически важно в постконфликтния период ще е кой и как се е позиционирал за решаването му“, обяви Драгомир Стойнев.

БСП и ДПС поискаха целият кабинет да дойде за дебата за военната помощ.

От „Демократична България“ поискаха по-широка дефиниция на помощта.

„Народното събрание е оградено като лагер. Оградено е, защото една част от нашия народ, 84 процента, по думите на самия премиер, не е съгласна с водената от правителството и голямата част от народните представители политика", коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

И докато скандалите продължаваха, дебатът беше прекъснат от известието, че украинският посланик е внесъл писмо в деловодството на парламента. В него се иска само ремонт на военна техника, а не доставка на оръжие.