Анализи

Около 48 млн. евро от ЕС ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас

  29.04.2022 17:58  
Около 48 млн. евро от ЕС ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас

Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас. Това коментира вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на дискусия в Дома на Европа на тема "Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България", цитирана от БТА. 

Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на държавите членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове. Тези 148 млн. евро от ЕС по REACT-EU са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите членки по време на Covid пандемията, посочи Константинова. 

"Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка, свързана с подкрепа на заетост - подпомагане с наем за три месеца през работодателя и по този начин да стимулираме наемането на бежанци от Украйна", обясни Константинова. Тя допълни, че се бърза и с други две мерки, свързани с подкрепа на НПО сектора за работа на терен и изграждане на центрове за деца. 

Тя посочи, че България е на първо място в Европейския съюз по процент издадени документи за временна закрила на бежанци. Към днешна дата този процент надхвърля 85%.

В България са преминали над 200 хил. души, които бягат от войната. У нас са останали около 100 хил., обясни вицепремиерът. Според нея страната ни се справя добре с посрещането и предоставянето на помощ за бежанците, като на територията на страната вече работят около 200 гишета за регистрация. Предстои следващата още по-сложна задача – да начертаем пътя за приобщаването им в България, допълни още Калина Константинова. 

Парите, които ще използва България за настаняване, храна и здравеопазване на украинските бежанци, ще бъдат 100 процента заплатени от Европейския съюз, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Всяка държава, която приема украински бежанци и броят им е еквивалентен на 1% от населението на държавата, получава подкрепа от европейския бюджет, поясни Новаков и подчерта, че в рамките на Съюза има два механизма за подкрепа, по които са мобилизирани около 17 млрд. евро. 

Осигуряването на подслон и прехрана за първите дни от пристигането на бежанците, легализирането на статута им и всички документи са важни, но те са само основата, следващата стъпка, която е по-важна, е интеграцията, заяви по време на дискусията евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Елена Йончева. 

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и правителствения щаб за бежанците - Оперативната координационна група, обяви, че заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от мерките, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под временна закрила. Тази мярка е съгласувана с работодателите и по този начин ще им "се развържат ръцете" на местно ниво да търсят вариант за настаняване. Цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да започнат работа. 

В дискусията участва и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. По думите му МВР се справя успешно с регистрацията за временна закрила на бежанците, а граничните полицаи, които са първите, посрещащи на границата бягащите от военния конфликт в Украйна, прилагат достатъчно стриктен контрол. Разработен е рисков профил, със съдействието на ДАНС, за да не се допусне на територията на страната да проникнат лица или групи, които евентуално биха застрашили пряко или косвено национална сигурност.


Анкета

Ще успее ли контранастъплението на Украйна в Херсон?


Резултати