Анализи Спорт

Президентът на МОК смразен от отношението на треньорката към сломената Камила Валиева

  18.02.2022 15:08  
Президентът на МОК смразен от отношението на треньорката към сломената Камила Валиева

Беше "смразяващо" да видя "студения" начин, по който се отнесе към смутената Камила Валиева руската ù треньорка след грешките на фигуристката във волната ù програма. Това обяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах след проведения снощи олимпийски турнир по фигурно пързаляне при жените.

Треньорката Етери Тутбериде не показа съпричастност към сломеното от допинг скандала 15-годишно момиче, което се разплака още на леда след програмата си. Излизайки, Валиева не бе посрещната нито с прегръдка, нито с думи на утеха. Вместо това чу от треньорката си леден упрек: "Защо спря да се бориш?".

Валиева бе сочена за фаворит за спечелването на олимпийския турнир, след като подобри няколко рекорда за краткото време от дебюта си при жените през октомври 2021 г. досега. Тя бе първа след кратката програма, но серия от грешки и падане я отведоха до четвъртото място в крайното класиране. Олимпийска шампионка стана сънародничката ù Анна Шчербакова, сребърна медалистка е рускинята Александра Трусова, която изуми света с пет четворни скока, а бронзова - японката Каори Сакамото.

"Когато видях как тя беше посрещната от най-близкия си човек в обкръжението ù, с изключителна студенина, беше смразяващо да видя това. Вместо да я утеши, вместо да се опита да ù помогне", каза Бах по повод поведението на Етери Тутберидзе към Валиева след излизането ù от ледената пързалка.

 

Тутберидзе, чиито тренировъчни методи вече са във фокуса на вниманието, прегърна младата рускиня, докато тя чакаше оценките си на дивана. Но малко преди те да излязат тя отново настоя да знае: "Защо се предаде? Обясни ми защо!"

Бах казва, че е бил "много, много обезпокоен" от това, което е видял, докато е гледал състезанието по телевизията.

"Всичко това не ми дава особено голяма увереност в този най-близък антураж на Камила нито по отношение на това, което се е случвало в миналото, нито по отношение на опасенията за бъдещето", добавя той.

"Как да се справиш, как да се отнесеш, как да третираш непълнолетен, 15-годишен спортист, подложен на такъв очевиден психически стрес?", пита се той и признава, че дори не може да си представи колко голям е психическият натиск върху момичето поради случилото се. Валиева е разследвана за допинг и няма представа дали всичко постигнато на Олимпиадата няма да й бъде отнето. Бъдещето й като спортистка също е неясно.

"От годините си като спортист знам нещо за натиска. Но този натиск е отвъд моите представи", добавя Бах.

"Да я видя как страда на леда, да я видя да се опитва да се събере отново, как се опитва да завърши програмата си, от езика на тялото й във всеки един момент можеше да се почувства това огромно умствено напрежение. Може би тя е предпочитала просто да напусне леда и да се опита да остави тази история зад гърба си."

Предисторията

В отборното състезание на олимпийските игри, което Руският олимпийски комитет спечели, Валиева изпълни два четворни скока. До онзи момент никоя друга фигуристка не беше изпълнявала и един скок с такава ротация. Тийнейджърката получи най-високата оценка и в кратката, и във волната си програма. Награждаването обаче бе отложено. Впоследствие пресслужбата на Международната агенция за допинг тестове (ITA) обяви, 15-годишната руска фигуристка е дала положителна допинг проба на 25 декември. Тогава се провежда руското първенство.

В пробата на Валиева е открит триметазидин, който се предписва при сърдечно-съдови заболявания. Употребата му в спорта води до по-малко умора и по-бързо възстановяване. Така един спортист може да тренира повече и това е причината да е в списъка със забранени вещества.

На 8 февруари Руската антидопингова агенция (РУСАДА) временно отстранява фигуристката. На 9 февруари променя решението и позволява на Камила да участва в Игрите. МОК обжалва пред Спортния арбитражен съд (CAS) решението на РУСАДА. ITA информира Валиева, че е временно отстранена и ù е забранено да участва и тренира на Олимпийските игри. Тя оспорва успешно това решение и продължава да се състезава в олимпийските надпревари.

Сега Валиева се разследва, а Световната антидопингова агенция обяви, че ще разследва и обкръжението й, включително треньорите, лекарите и други пълнолетни лица.

Фокус върху Тутберидзе

През последните 11 дни Тутберидзе е край ледената пързалка, докато Валиева продължава да тренира въпреки неяснотата дали ще може да се състезава заради допинг скандала. В първите дни след избухването му Валиева бе снимана да прегръща треньорката си по време на тренировка. В биографията ù в Олимпийската информационна служба тя нарича Тутберидзе нейният "герой".

Тутберидзе е надзиравала редица успешни руски фигуристки през последните години в московската спортна школа "Самбо-70", включително новата олимпийска шампионка Анна Шчербакова и сребърната медалистка Александра Трусова, и двете на по 17 г. Преди това под контрола ù са шампионката от 2018 г. Алина Загитова, която е 15-годишна, когато печели златото, и сребърната медалистка Евгения Медведева, тогава 18-годишна. В списъка е също Юлия Липницкая, която печели златния медал в Сочи през 2014 г.

Всички те напускат професионалния спорт още като тийнейджърки или си вземат почивка от него, без да се завърнат скоро. От начина, по който Трусова реагира след второто си място в олимпийския женски турнир вчера, може да се предположи, че и тя скоро ще бъде добавена в горния списък на ранно пенсионирали се, пише Би Би Си.

"Мразя този спорт, мразя този спорт, мразя всичко в него. Няма да отида на церемонията по награждаването... Не искам да ходя" - беше чута да казва тя в състояние на нервен срив през сълзи след класирането. Въпреки изумителното си представяне - с не един, а пет четворни скока във волната програма - не тя е олимпийската шампионка. На пресконференция по-късно тя каза: "Разбира се, че това бяха просто емоции и аз ще премисля и по-късно ще взема решение какво ще правя в бъдеще".

И Валиева, и Шчербакова, и Трусова изпълняват четворни скокове - единствени от всички 25 състезателки, достигнали до волна програма.

Няма съмнение, че треньорството на Тутберидзе произвежда много резултатни фигуристки, но със сигурност сега мнозина се питат каква цена са платили момичетата, напуснали леда в сълзи в четвъртък - отбелязва Би Би Си.

Бах признава, че МОК не може да направи много, за да контролира обкръжението на атлетите. "Виждаме, че имаме изключително ограничени средства, за да адресираме това", казва той и добавя: "Не сме полиция, нямаме право да разпитваме и има формална процедура за разследването; и нашите санкции са изключително ограничени. В крайна сметка, това е въпрос, по който имаме нужда от подкрепата на правителствата".

"Само мога да й пожелая да получи подкрепата на семейството си, да получи подкрепата на приятелите си и на онези, които й помагат в тази изключително трудна ситуация. И тогава можем да се надяваме тя да види, че към нея е подходено по правилния начин", казва още Бах.

Руските спортисти се състезават на тези Игри под флага на Руския олимпийски комитет, защото страната им има забрана за участие в международни спортни събития заради санкции, свързани с минали допинг скандали.