Светът

САЩ изпратиха 20 танкера с втечнен газ към Европа и са готови с още 33

  28.01.2022 14:45  
САЩ изпратиха 20 танкера с втечнен газ към Европа и са готови с още 33

САЩ са изпратили повече от 20 танкера с газ за Европа като алтернатива на руското гориво, съобщи "Уолстрийт Джърнал", цитиран от БГНЕС. Според вестника официалните лица във Вашингтон и Брюксел сега търсят краткосрочен заместител на износа на Москва.

В статията се отбелязва, че според анализаторската компания Vortexa още 33 кораба могат да поемат по същия курс. Според ръководителя на компанията Клей Сийгъл "те ще покрият само малка част" от руските доставки.

През последните няколко дни представители на администрацията на американския президент Джо Байдън са провели видеоразговори с официални лица от цял свят, опитвайки се да убедят купувачите в Южна Корея, Япония и други страни, които вече са платили за доставките си, да позволят на САЩ да ги пренасочат към Европа, твърди изданието. Съобщава се, че служители на Брюксел планират да преговарят и с Катар и Азербайджан.

По-рано медиите съобщиха, че САЩ са провели разговори с основните доставчици на газ в Северна Африка, Близкия изток, Азия и в страната за готовността си "временно да увеличат" производството на газ за Европа.

Високопоставен служител на американската администрация заяви пред репортери, че тези мерки са необходими в случай на спиране на руския транзит през Украйна, тъй като Вашингтон смята, че прекъсването на износа по други маршрути е по-малко вероятно. Той изрази увереност, че САЩ ще успеят да задоволят нуждите на Европа чрез алтернативни източници до края на пролетта и зимата. 


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати