Светът

Започна разследване на събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун

  25.01.2022 14:51  
Започна разследване на събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун

Лондонската полиция започна разследване на събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун.

Шефът на полицията в Лондон, Кресида Дик, заяви, че е започнало разследване за „потенциални нарушения на разпоредбите за Covid-19“ на Даунинг стрийт и Уайтхол от 2020 година насам.

Тя допълни, че разследването е в резултат на информацията, подадена от разследващия екип на държавния служител Сю Грей.

Все още не е ясно дали разследванeто на полицията може да доведе до забавяне на публикуването на разследването на Сю Грей.

Всичко това става след нови разкрития, този път, че премиерът Борис Джонсън е празнувал рождения си ден на Даунинг стрийт през юни 2020 година.

От канцеларията на премиера признаха, че е имало събиране за рождения ден на Джонсън по време на първия локдаун, но министри оспориха изнесения брой на участвалите в тържеството и отново призоваха за търпение, докато не излезе докладът на Сю Грей.

Политически анализатор на Би Би Си заяви, че при споменаването на „полицейско разследване“ асоциацията неизбежно е „престъпление“, но поясни, че в случая не става дума обезателно за съдебен процес или затворнически присъди, а по-скоро за налагане на глоби за нарушени правила.

Натискът върху Борис Джонсън обаче да подаде оставка се засилва. Заместник-лидерът на Лейбъристката паритя Анджела Рейнър заяви, че „при положение, че премиерът е обект на полицейско разследване как може дори да си помисли, да остане на поста си“.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати