Бизнес Новини

Обсъжда се премахването на зеления сертификат за антитела

  14.01.2022 15:27  
Обсъжда се премахването на зеления сертификат за антитела
  dnes.bg

Обмисля се отпадането на зеления сертификат за антитела, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова в кулоарите на Народното събрание. Тя намекна, че тази спорна възможност, въведена от предшественика ѝ Стойчо Кацаров, ще отпадне.

Министър Сербезова поясни, че в Националния план на правителството е заложено синхронизиране на българския сертификат с европейския. Тази стъпка е заложена в т.нар. втора фаза. В ЕС не се признава сертификатът за антитела и той важи само в България. 

Тя съобщи още, че информацията за броя на заетите легла, както и видът им - за деца, възрастни или реанимационни, ще се подава от Регионалните здравни инспекции, а картата с тези данни ще се публикува всеки ден заедно с броя на новозаразените.

Министър Сербезова се яви в парламента за изслушване по депутатски въпроси.

В отговор на питане от Елена Гунчева от "Възраждане" има ли починали от други заболявания, които са отчетени в COVID смътността здравният министър отговори, че дефиницията за потвърден случай на COVID е въведена със заповед на министъра на здравеопазването с оглед на задължителната регистрация, която е необходима за генериране на данните и уточни, че ИА "Медицински надзор" не е установила такива случаи.

След друг въпрос от "Възраждане", здравният министър съобщи, че от началото на пандемията към момента за клинични пътеки за лечение на коронавирус са отпуснати 236 818 376 лв.

Гунчева попита още и каква е причината СЗО да издаде специално указание, в което да се изисква, без да се извършва аутопсия, всички починали, които са заразени с коронавирус, да са с посочено основание за смъртта COVID-19 и как без аутопсия България се установява причината за смъртта.

„По този въпрос следва да се обърнете към д-р Скендер Сила, който има правомощията да представлява СЗО в България. Статистическите данни за общия брой на извършените аутопсии се събират и обобщават в НЦОЗА, въз основа на годишните отчети на лечебните заведения за болнична помощ. В отчетите не се съдържа информация за установената причина за смъртта, а само общият брой на извършените аутопсии. По данни на НЦОЗА през 2020 г. в страната са извършени общо 3646 аутопсии на починали от различни заболявания", отговори проф. Сербезова. 


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати