Коментари

Андрей Гюров: Главният прокурор Гешев трябва да подаде оставка

  14.01.2022 10:52  
Андрей Гюров: Главният прокурор Гешев трябва да подаде оставка

Главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка. За това призова от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"ПГ на "Продължаваме промяната" призовава главния прокурор на Република България Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите".

Гюров изброи аргументите на управляващата коалиция:

"Като отчита бездействието на прокуратурата и нейното ръководство за разследване на случаи на корупция по високите нива на властта, довели налагането на безпрецедентни санкции по силата на глобалния закон "Магнитски" на САЩ, които увреждат международния авторитет на страната. Главният прокурор не е защитил конституционните права на гражданите на мирен протест като е допуснал пряко подчинената му специализирана прокуратура да поиска масово прилагане на СРС по отношение на стотици мирно протестиращи български граждани".

Главният прокурор не трябва да подава оставка, заяви в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски. Санкциите по закона "Магнитски" не са адекватни , добави Пеевски.

"Тази тема е изчерпана за мен, а иначе проверете дали това е истина, което правят, запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата на олигарха Иво Прокопиев" - коментира депутатът Делян Пеевски пред журналисти.

Дани Каназирева от ГЕРБ попита защо правосъдният министър не е в зала.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини управляващите в демагогия, защото не подкрепили техни предложения за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждали смяна на главния прокурор.

"Призоваваме ви вместо да обиждате народа, че са фашисти, да излезете и да гласувате предложения законопроект, за да има възможност за реална смяна на главния прокурор. Всичко друго е пълна демагогия и да ръкопляскате на една молба е срам и позор за всички вас".

Преди това заседанието на парламента започна с 12-минутно закъснение заради провеждащия се председателски съвет. Това предизвика объркване сред народните представители в зала, защото не бяха информирани за причината за закъснението.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати