Анализи От мрежата

Поскъпването на мобилните оператори със задна дата - оправдано или не

  13.01.2022 14:42  
Поскъпването на мобилните оператори със задна дата - оправдано или не

Оправдано ли е поскъпването на цените на мобилните със задна дата?

Темата коментира в "Нашият ден" Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

"Вдигането на цените със задна дата до момента не се е случвало, ако някой има намерение да се случи, то това намерение трябва да бъде пресечено, тъй като не е законно.

За да защитим интереса, защото в случая засяга милиони потребители, допуснахме предварително изпълнение на издадените от мен заповеди за тази нелоялна практика.

Това, което имаме като резултат в момента, тъй като компаниите обжалваха въпросните заповеди и наложеното предварително изпълнение е, че съдът е счел и в двата случая, това са два различни състава на Административен съд София-град, че общественият интерес наистина е достатъчно значим, за да не се предприемат такива действия преди да се установи дали са законосъобразни, очевидно последната дума за това ще има съдът."

Клауза в договорите

"Има такава клауза, която операторите сключват с потребителите. Тя предвижда единствено възможността на месечните абонаментни такси с инфлационния индекс, който НСИ обявява официално за предходната година и само толкова.

Нищо повече независимо от това, че част от тези търговци се опитваха да убедят съда и нас колко щадят потребителите, когато с отлагателно действие те им налагат увеличение с индекса за по-миналата година.

Такива неща няма как да се приемат за нормални и те трябва да бъдат така добри да прилагат клаузата, която е написана от самите тях."/ БНР


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати