Анализи Новини

Яхна ли Възраждане вълната на недоволството и подготвя ли се за избори Костадинов?

  13.01.2022 12:16  
Яхна ли Възраждане вълната на недоволството и подготвя ли се за избори Костадинов?

Протестиращи щурмуваха сградата на Народното събрание вчера. Това се случи по време на протеста, организиран от партия "Възраждане", срещу "зеления сертификат".

"Оказа се, че "Възраждане" са успели да яхнат вълна на недоволство. Това е донякъде протест срещу системата и всичките ѝ опасни пипала за тези хора - от цените на тока до "зеления сертификат". Протестът има социален оттенък и това не трябва да се пренебрегва. "Възраждане" са достатъчно добри, за да подпалят огънчето, да организират тези хора и да яхнат недоволството", коментира експертът по комуникации Александър Христов в "България сутрин".

По думите му е много трудно да бъде забранен един такъв протест, тъй като такъв тип енергия винаги ще намери къде да пробие. Хубавото било, че има воля в управляващите да влязат в разговор с недоволните граждани.

Христов е на мнение, че неминуемо протестът ще остави отпечатък, а правителството е предприело нормална тактика да покани представители на протестиращите на дискусии, които били предварително обречени. Трябва да ги чуят и да обърнат внимание на това, което протестиращите казват, смята гостът в студиото.

"Това е протест срещу недостатъчно добрия живот, който тези хора имат. И това трябва да бъде чуто. Тези хора не вярват във ваксините, в "зелените сертификати" и че вирусът е толкова силен. Това не е пиар акция, това е политика на "Възраждане", посочи още Христов.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова заяви пред Bulgaria ON AIR, че това, което направи Костадин Костадинов, е проекция на неговия дълъг опит в политиката. 

"Той предполага, че тази година няма да минем без избори, поради което опита да стегне редиците си и да покаже сила. Показа организационна сила и автентичност. Костадинов е избрал стил на агресивен пиар, който е твърде адекватен на фона на поляризацията в обществото. Напипал е ключето, с което ще се повишат подкрепящите го при следващи избори", обясни тя.

Проф. Христова не определя протеста като стрес тест за правителството. Но това е първият момент, в който управляващите виждат изправени срещу себе си хора, които не се страхуват, изтъкна тя. 


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати