Реакция

ДБ срещу ДПС за заплахите срещу Чобанов

  12.01.2022 12:06  
ДБ срещу ДПС за заплахите срещу Чобанов

Днешното заседание на парламента започна с две декларации от "Демократична България" и ДПС относно твърденията на разследващия журналист от bird.bg Атанас Чобанов, че има сигнал за заплаха на живота му.

Депутатът от ДБ Зарко Маринов, който също е разследващ журналист, прочете декларация от името на парламентарната си група:

"Не можем да останем безмълвни към наказателни акции срещу журналисти. Особено когато става дума за разследваща журналистика, която рови надълбоко в интересите на мафията.

В България нереформираната прокуратура и недореформираните служби често обръщат гръб на престъпленията на организираната престъпност и корупцията. Разследващата журналистика остава единственото средство за разследването на високата държава.

Ние от "Демократична България" призоваваме правоохранителните органи бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов и да обявят дали те наистина идват от лица, засегнати от санкциите на глобалния закон „Магнитски“, както самият Чобанов предполага."

Лидерът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев също направи изявление от парламентарната трибуна:

"Този случай, за който говорят в декларация колегите от ДБ, ние от ДПС го разгледахме още понеделник и с нарочно писмо сезирахме съответните служби.

Смятаме, че наистина в европейска България не може да има заплахи към който и да бил журналист, независимо какви позиции защитава и за какво става въпрос в неговите разследвания.

Компетентните органи трябва да проведат съответното разследване и да кажат на българското общество има ли заплаха и ако има, откъде идва тя. Ако се открият виновни, да бъдат съответно наказани с цялата строгост на закона. Съществува и другата хипотеза - да няма. Тогава пак компетентните органи трябва да установят защо се подава такъв сигнал, ако няма такава заплаха.

Ние от ДПС сме си свършили работата.

Категорично подкрепяме тезата, че в нито една европейска страна, най-малко България, трябва да има съмнения, че журналист може да бъде заплашен от когото и да било.

И тук внушенията за "Магнитски" ги оставям на Вашата съвест."

Софийската районна прокуратура се самосезира по случая.

Според Чобанов "поръчката идва от първия ред на Народното събрание", тъй като последната му работа е била свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, който попадна под ударите на американския закон "Магнитски" за корупция.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати