Коментари

Доц. Кунчев: Обмисляме как хората с фалшиви сертификати да могат да се ваксинират

  12.01.2022 11:58  
Доц. Кунчев: Обмисляме как хората с фалшиви сертификати да могат да се ваксинират

Карантинираните в заварено положение не могат да съкратят срока на изолацията си, независимо от променените правила с новата заповед на здравния министър, издадена вчера. Обмисляме хората с фалшиви сертификати да могат да бъдат изтрити от системата и да могат да се ваксинират наистина.

Това заяви главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев по Нова тв. Мисля, че в Германия вече решиха да въведат ваканция за хора с фалшиви сертификати, да не бъдат наказвани от прокуратурата, защото това е участие в престъпление. Трябва да получим мнение от нашата прокуратура и да се създаде възможност за промяна в системата, обясни доц. Кунчев. Но това не означава, че няма да бъдат наказвани медиците, които са издали фалшив сертификат, подчерта той.

От медицинска гледна точка издаването на зелен сертификат за наличие на антитела е грешка, два пъти съм предлагал да бъде отменен. 168 000 са издадените такива зелените сертификати, тези хора не допринасят с нищо за предпазването на обществото, каза още експертът.

Председателят на парламента е ваксиниран с две дози, няма да прекара тежко заболяването, но няма 100% гаранции, че ваксинираните няма да се заразят, обясни той.

Под карантина ще бъдат поставени тези участници в КСНС - и сред администрацията на президента, за които прецени здравният инспектор от РЗИ. Но ще дойде момент, в който всеки втори в България ще бъде контактен, обясни доц. Кунчев.

По три причини се увеличава процентът на ваксинираните, които постъпват в болница - ниското ниво на имунизирани в страната, малкото хора с бустерна доза и това, че Омикрон успява да преодолее в по-голяма степен ваксините, обясни доц. Кунчев.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати