От мрежата

Петър Стоянов: Защо се сърдим, че македонците ни наричат фашисти

  11.01.2022 18:42  
Петър Стоянов: Защо се сърдим, че македонците ни наричат фашисти

"Направи впечатление единната позиция на всичко парламентарно представени партии спрямо РСМ. Не бива да си мислим, че с тази единна позиция сме свършили своята работа. Предпоставена е тезата, че трябва да избираме между членството на РСМ в ЕС и нашия национален интерес.", заяви пред бТВ бившият президент Петър Стоянов.

"Да, трябва да говорим за историята, но наш интерес е и РСМ да стане член на ЕС. Не е съвсем коректно да се твърди, че ЕС ни натиска. Истината е, че ЕС не ни разбира", коментира той.

По думите му, след КСНС са станали нашите искания към Македония, но не и как да бъдат постигнати.

Според него, в България не трябва да забравяме и собствената си вина.

"Ние никога не формирахме единна национална позиция спрямо Македония. Ние обещахме да бъдем гарант в процеса на интеграция на Западните Балкани. И сега ме питат: Когато поехте този ангажимент не знаехте ли, че имате проблем?", каза още Стоянов.

"Ние трябва да променим нашия тон по отношение на македонските политици или македонския народ. Този унизителен тон трябва да бъде спрян на секундата", смята той.

"Защо се сърдим на македонците, че ни наричат "фашисти", след като у нас има партия, която продължава да говори, че в България е имало фашизъм, учехме в учебниците за "монархо-фашистката власт", попита Стоянов.

"Виждам как нашите обществени настроения заемат една доста крайна позиция", коментира той./ faktor.bg


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати