Коментари

Атанасов Чобанов: Българските служби не са предупредени за заплахата срещу мен

  11.01.2022 16:50  
Атанасов Чобанов: Българските служби не са предупредени за заплахата срещу мен

“Бях предупреден от чужда държава за заплаха срещу мен”.

Това каза разследващият журналист от Bird.bg Атанас Чобанов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+.

Журналистът обясни, че официален представител на чужда държава се свързал с него по телефона и му съобщил, че съгласно законите на държавата, която представлява, е длъжен да го уведоми за сериозна непосредствена опасност, свързана лично с него. Не посочи коя е въпросната държава, но беше категоричен, че има доказателства за достоверността на съобщението - разговорът е записан.

Обаждането получил в петък - 7 януари, около 11:00 часа. Уточнило се, че опасността за Чобанов идва от България.

“Оказа се, че българските служби не са били предупредени и този факт е многозначителен. Той говори за липса на доверие в тях и опасения, че информацията ще изтече към поръчителите. Това е изключително тревожно”, посочи разследващият журналист.

“Сезирането на ДАНС от Карадайъ, Цонев и Пеевски е цинично действие в стил "Крадецът вика дръжте крадеца". Моите подозрения са, че именно от първия ред на Народното събрание идва поръчката, тъй като последното ни разследване е за лобистките договори на Антъни Подеста със свързани с Пеевски лица. То е предизвикало смут, защото ако в САЩ започне разследване срещу Подеста за подпомагане на санкционирани по “Магнитски” корупционери, ще се стигне и до международни заповеди за арест за българските му контрагенти. Такива заповеди в България, докато Гешев е главен прокурор, няма да бъдат издадени, а на г-н Бойко Рашков не му стиска да ги арестува за 24 часа, каквито правомощия има”, каза още Чобанов.

“За капак и Гешев се активизирал и възложил на Софийската районна прокуратура да се "самосезира" за заплахите срещу мен. Искат от мен сведения, които ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби”, допълни журналистът.

Атанас Чобанов обясни, че нито той, нито колегите му от Bird.bg са получили предложение за охрана от българските служби.

Целия разговор можете да гледате във видеото.

https://m.facebook.com/VeselinDremdjiev/videos/499535211493961/


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати