Анализи

НСИ: Нарастване на производството, строителството и търговията на дребно през ноември

  10.01.2022 12:13  
НСИ: Нарастване на производството, строителството и търговията на дребно през ноември

През ноември 2021 г. промишленото производство се увеличава за шест пореден месец, оборотите в търговията на дребно нарастват за трети пореден месец, а строителството бележи по-солидно повишение за пръв път от март на изминалата година, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленото производство се увеличава през ноември с 1,4% спрямо октомври, когато нарасна с 1%, като това представлява непрекъснато подобрение на промишлеността от юни 2021 г.

Производственият растеж се дължи най-вече на увеличение с 8,2% в добивната промишленост, при повишение с 0,7% в преработващата промишленост, но намаление с 2,6% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Спрямо годината по-рано (ноември 2020 г.) промишленото производство нараства с 13,2% (най-добър растеж от май 2021 г. насам), като най-солиден ръст от цели 48% отчита производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, добивната промишленост нараства с 42,3%, а преработващата - с едва 5,5 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през ноември се повишава с 1,9% спрямо октомври, когато се сви с 0,6%, като това представлява най-солиден растеж от март 2021 г. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства през ноември с 2,1%, докато продукцията от сградното строителство - с 1,7 на сто.

На годишна база строителната продукция през ноември се повишава с 3,2% след понижение с 2% през октомври 2021 г., когато беше отчетен първия спад в строителния сектор от февруари насам. Сградното строителство нараства на годишна база през ноември с 3,3%, а гражданското и инженерното строителство - с 3,1на сто.

През ноември 2021 г. НСИ отчита увеличаване в търговията на дребно за трети пореден месец, като оборотът нараства с 0,5% спрямо октомври, когато се повиши с 1,0%.

На годишна база растежът при търговията на дребно се забавя през ноември до 6,7% от 7,6% през октомври, но въпреки това продължава да нараства относително солидно за девети пореден месец.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в промишленото промишленост продължава да се подобряват в навечерието на зимата, като има съживяване и на строителния сектор и на търговията на дребно.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати