Коментари

Кирил Петков: Позицията ни към преговорния процес със Северна Македония се запазва

  07.01.2022 10:38  
Кирил Петков: Позицията ни към преговорния процес със Северна Македония се запазва

Позицията на България към преговорния процес със Северна Македония се запазва и то в точките от коалиционното споразумение”. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на първия блиц контрол в парламента за 2022 година. Изказването му бе в отговор на въпрос на Екатерина Захариева, външен министър в предишното редовно правителство. Тя попита министър-председателя дали правителството има намерение да промените съществуващото национално съгласие по отношение на Северна Македония и да го замени с друго.

„Тази позиция е същата, като я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да наградят тези взаимоотношения. Не разбирам защо през 2021 г. ние нямаме нито едни полет София-Скопие. Няма една влакова линия между двата града, както и общ културен календар и повече взаимодействия между нашите бизнеси. Тези пет групи ще бъдат точно в тези области”, добави той.

„В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ. Имаме и пълна координация в Министерския съвет. Това, че на 18 януари отиваме на разговори показва, че добросъседството е основен принцип при взаимоотношенията със Северна Македония”, посочи Петков.